Az iskolaépületek tíz százalékának nincs tűzvédelmi engedélye

A Romániában lévő 26 ezer iskolaépület 10 százalékának nincs tűzvédelmi engedélye - tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Cătălin Chircă, az Országos Készenléti Felügyelőség (IGSU) szóvivője.

Közlése szerint ezekben a napokban zajlik azoknak az épületeknek a tűzvédelmi felmérése, amelyekben oktatási tevékenység kezdődik ősztől. A tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező ingatlanokról a készenléti felügyelőség és a tanfelügyelőségek tájékoztatást küldenek az államelnöki hivatalnak, a tanügyminisztériumnak, a regionális fejlesztési és az európai alapokért felelős tárcának, valamint a prefektúráknak és megyei tanácsoknak is.

A szóvivő figyelmeztetett, hogy a tűzbiztonsági engedélyeket a helyi önkormányzatok által megfogalmazott igénylések alapján bocsátják ki, amelyeket a tűzvédelmi munkálatok elvégzését igazoló dokumentumokhoz kell csatolni. A tűzvédelmet biztosító munkálatok és a szóban forgó helyhatósági igénylés nélkül a tűzvédelmi engedély nem adható ki - szögezte le Chircă.

A szóvivő elmondta, jelentősen csökkent az engedélyigénylésének száma az utóbbi időben: míg 2016 októbere és 2017 márciusa között havonta 23 tűzbiztonsági engedélyt állítottak ki, addig az utóbbi hónapokban már csak havi 13 ilyen iratot kérelmeztek.

A tűzbiztonsági okmányt minden új vagy felújított épület esetében igényelni kell, még az ingatlan használatba vétele előtt. Tanintézetek épületeiben a következők meglétére van szükség ahhoz, hogy az illető ingatlan megkaphassa ezt az engedélyt: legalább két menekülési útvonal és kijárat; külső és belső tűzcsapok; füstriasztó berendezés; biztonsági világítás; poroltók.

Kapcsolódók

Kimaradt?