Kolozsvár, a fesztiváros - átok vagy áldás?

Megoldást kell találni arra, hogy a helyi lakosság és a fesztiválok is jól járjanak – hangzott el szombaton, a Kolozsvári Magyar Napokon.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere röviden felvázolta, egy fesztivál megszervezéséhez milyen hozzájárulásokra van szükség az önkormányzat részéről. „Feel the spirit” -toldotta meg Vákár István a felsorolást. Kolozs Megye Tanácsának alelnöke visszaemlékezett arra, amikor öt évvel ezelőtt megkeresték őt, hogy az Electric Castle-t szervezzék meg. Ugyan csodálkozott a két rövidnadrágos, „torzonborz frizurájú” fiatalon, de ami ebből kisült, az már történelem. Az ilyen elvetett magok felnőnek, közösséggé válnak idővel – tette hozzá.

Kompromisszumra van szükség

Rácz Levente moderátor, városi tanácsos kérdésére a felmerülő panaszokról Oláh Emese elmondta, az Untold megjelenésekor még nem volt nagy ellenszenv a fesztivállal szemben, hiszen az Ifjúsági Főváros projekten belül zajlott. Az alpolgármester elmondta, az önkormányzat két ellentétes szempontot kell figyelembe vegyen, és érthető, hogy a fesztiválok kavalkádja, ami egész nyáron zajlik, fárasztó, és sokan menekülnek a rendezvények elől.

„Figyelembe kell vegyük azonban az előnyöket, meg kell keresni azt a kompromisszumos megoldást, ami kevésbé zavarja a lakosokat, de biztosíja a fesztiválok színvonalát is” – fogalmazott.

Vákár szerint a megoldást az Untold esetében a szervezők kell megtalálják, például azzal, hogy a megzavart közösséget kompenzálják valamilyen módon. Amellett érvelt, hogy a néhány napos zaj kibírható, azonban meg kell találni a módját annak, hogy a lakosság is előnyét lássa annak, hogy a fesztivál a város szívében zajlik.

Oláh Emese elmondta azt is, a különböző intézmények különféleképpen mérik a hangerősséget, így nem tudták tavaly megállapítani, hogy megüti-e a törvényes határt a hangerő. Az idei adatokról még nem tud - mondta.

A KMN mint példakép

A Kolozsvári Magyar Napokról Oláh Emese elmondta, sokszínű, kulturális találkozókra ad lehetőséget, amelyek az egymással szembeni toleranciát hirdetik, így ez a rendezvénysorozat Kolozsvár szívében kell maradjon. A KMN minden évben 11 órakor befejezte a koncerteket, és jó példát tud mutatni arra, hogy hogyan lehet civilizáltan fesztiválozni - fogalmazott.

Vákár arról beszélt, a Magyar Napokon "itthon, együtt" érezheti magát az ember, ahol régi barátokkal lehet találkozni.

Kapcsolódók

Kimaradt?