Modern rabszolgaság: globális szinten Romániában romlott leginkább a helyzet

Benne van a top öt EU-s országban Románia a modern rabszolgaságra való kitettség tekintetében - derül ki a máltai Independent cikkéből.

Románia olyan EU-s országok mellé került, mint Görögország, Olaszország, Málta és Bulgária. A Modern Rabszolgaság Index szerint ezek az országok különösen veszélyesek a bevándorlók számára, akik könnyebben eshetnek a kizsákmányolás áldozatául. A jelentés szerint elsősorban a mezőgazdaság, az építkezés és a szolgáltatások szektoraiban érhetők tetten visszaélések.

Románia esett vissza a világon a legnagyobb mértékben: 56 helyet zuhant, és most a 122. helyett a 66. helyen áll. Olaszország 16 helyet esett vissza, ezzel a 133. helyen állnak, Törökország 110-ről 58-ra esett vissza, tehát hasonló mértékben, mint Románia.

Az Emberkereskedelem Elleni Országos Ügynökség (ANITP) szóvivője, Ciprian Ghituleasa úgy tájékoztatott, hogy 2015-ben 252, 2016-ban 333 ítélet született emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyben, ezek hetven százalékban börtönbüntetéssel zárult.

A modern rabszolgaság egy ernyőfogalom, amelyebe beletartozik a rabszolgamunka mellett az emberkereskedelem és kényszerített vagy kötelezett munka. A felmérés a törvények hatékonyságát is figyelembe vette és a jogsértések súlyosságát 198 országban.

Kapcsolódók

Kimaradt?