Bukaresti incidens: fegyelmi eljárást indítanak a rendőrök felettese ellen

Fegyelmi eljárást indítanak annak a két rendőrnek a közvetlen felettese ellen, akik egy közúti ellenőrzés nyomán megbírságoltak egy bukaresti orvost.

A rendőrök az esetet követően telefonon jelentést tettek váltásvezetőjüknek az incidensről, majd később személyesen is tájékoztatták a történtekről, utóbbi azonban nem továbbította ezt feletteseinek, és az illetékes ügyészségen sem tett jelentést, ezért fegyelmi eljárást indítottak ellene – derül ki az országos rendőr-főkapitányság közleményéből.

Az ügyben elrendelt belső vizsgálat első eredményei szerint ugyanakkor az eset kapcsán felmerül a hatósági közeg bántalmazásának gyanúja, ezért hivatalból jegyzőkönyvet állítottak ki, amelyet továbbítanak az illetékes ügyészséghez – mutat még rá a közlemény.

Korábban Carmen Dan belügyminiszter belső vizsgálat elrendelését kérte a fővárosi rendőrség vezetőségétől a bukaresti Prof. Dr. Panait Sârbu Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán dolgozó orvos megbírságolásának ügyében. A szombatról vasárnapra virradóra, egy közúti ellenőrzés során készült esetről felvétel készült, amely hétfőn bejárta a sajtót.

A felvételen az egyik rendőr a karjánál fogva vonszolja a rendőrautóhoz a férfit, miután az leesett. „Úgy vélem, hogy a magyarázatok hiánya találgatásokhoz és megalapozatlan véleményekhez vezet, ezért várom a rendőr-főkapitányság következtetéseit” – írja hétfői Facebook-bejegyzésében a miniszter.

Szidalmazta a rendőröket

A bukaresti rendőr-főkapitányság vezetőhelyettesének sajtónyilatkozata szerint a közlekedésrendészeti főosztály munkatársai által megállított autó volánjánál egy nő ült, akinek elkérték az iratait, és alkoholtesztet akartak végeztetni vele. Ekkor az őt kísérő férfi kiszállt az autóból, és szidalmazni kezdte a rendőröket. Utóbbiak kérték tőle, hogy igazoltassa magát, ő azonban ezt megtagadta, tovább szitkozódott és fenyegetőzött a rendőrökkel.

Nicu Dragoş szerint erős alkoholszag áradt a férfiből, akit végül 500 lejre bírságoltak meg sértő szóhasználat, illetve az igazoltatás megtagadása miatt. „A fővárosi rendőrség vezetőségét nem értesítették az esetről. Az ügyben vizsgálat indult a rendőrök által alkalmazott eljárással, illetve a terepen történt eset jelentésével kapcsolatban” – tette hozzá Nicu Dragoş.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?