FRISSÍTVE: Meghosszabbítják az útlevelek érvényességi idejét

FRISSÍTVE: Az útlevelek jelenlegi öt éves érvényességi idejét tíz évesre hosszabbítaná meg a belügyminisztérium.

Erről Carmen Dan tárcavezető beszélt vasárnap este az Antena3 hírtelevízióban. A minisztert arról kérdezték, hogyan lehetne megelőzni a torlódásokat a megyei útlevélosztályokon.

Carmen Dan elmondta, nincs lehetőség a személyzeti létszám és a hivatali ablakok számának bővítésére. Ezért a minisztérium inkább törvénymódosítással tíz évre hosszabbítaná az útlevelek érvényességi idejét.

A belügyminiszter beszámolója szerint két-három hónapja napi 11-12 ezer útlevélkérést regisztrálnak az országban. Az útlevélosztályok alkalmazottai ezért meghosszabbított programmal dolgoznak, 16 megyében és Bukarestben pedig még munkaszüneti napokon is fogadják a kéréseket.

FRISSÍTÉS: 25 év fölött hosszabbítanak

Tízévesre hosszabbítják az útlevelek érvényességének időtartamát a 25 évesnél idősebb igénylők esetében - jelentette be hétfőn az útlevél-kibocsátással foglalkozó főigazgatóság vezetője. 

Catela-Claudia Vasile azt mondta, részt vett egy, a belügyminisztériumnál tartott egyeztetésen, amelyen döntés született arról, hogy módosítják a vonatkozó törvényt, és a 25 év feletti állampolgárok tíz évig érvényes útlevelet válthatnak ki. Arról, hogy a tervezett módosítás miatt drágul-e az útlevél, az Országos Nyomdavállalat dönt majd - tette hozzá. 

Catela-Claudia Vasile hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta, a nyári hónapokban jelentősen nőtt az útlevélkérelmek száma, országszerte hosszú sorok kígyóznak az útlevélosztályokon, ezért a fővárosban és 13 megyében hétfőn is fogadják az útlevélkérelmeket, és addig dolgoznak a hivatalokban, amíg az utolsó ügyfelet is kiszolgálják. Maros, Máramaros, Galac és Vaslui megyében kedden is lesz ügyfélszolgálat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?