Frissítve: Lángra kapott az erdő a Hargitán

Háromhektárnyi tuskó és csemete kapott lángra pénteken a Madarasi-Hargita oldalában és fennáll annak a veszélye, hogy a tűz átterjed a környékbeli erdőre.

Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője szerint a helyszínen a csíkszeredai egység öt altisztje, csíkmadarasi önkéntesek és erdészek próbálnak gátat vetni a tűz terjedésének.A tűzoltóknak csak kézi eszközök állnak rendelkezésre, mert a tűz oltóautókkal megközelíthetetlen terepen ütött ki. A madarasi önkéntesek terepjárókkal próbálnak vizet vinni a helyszínre. 

Az ISU szóvivője elmondta: fennáll a veszélye annak, hogy a tűz átterjed a környékbeli erdőre, amelynek széle alig 20 méterre húzódik a lángoló területtől.

FRISSÍTÉS: Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek elmondta, a tűzoltóknak a délutáni órákban együttes erővel sikerült megakadályozniuk, hogy a tűz átterjedjen az erdőre, és folyamatban van a tűzfészkek teljes felszámolása. A szóvivő elmondta: a kigyulladt terület a csíkrákosi közbirtokosság tulajdonában van. Hozzátette: a tűzoltók nem jelentették, hogy a lángok a Madarasi Hargita üdülő- és síközpont panzióit, menedékházait is veszélyeztetnék. 

Hargita megyében péntekre és szombatra másodfokú, narancs jelzésű hőségriasztást bocsátott ki a román meteorológiai szolgálat. A száraz hőség fokozza az erdőtüzek veszélyét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?