Tombol a kánikula: nyugaton a 41 Celsius-fokot is meghaladhatja a hőmérséklet

Harmadfokú hőségriadót, azaz a legmagasabb fokú fogyelmeztetést adta ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) péntekre és szombatra. 

A "vörös" megyékben a maximális nappali hőmérséklet 39-42 fok között alakul. A hőérzet mutatója kimondottan magas lesz, több egységgel is meghaladhatja a kritikus értéket. A minimális hőmérsékleti értékek 22-25 fok körül mozognak. 

A "narancssárga" megyékben pénteken és szombaton 36-39 fok lesz. 

Csütörtök estig Maros, Kolozs, Bihar, Szatmár, Temes, Szilágy, Máramaros, Krassó-Szörény, Arad, Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hunyad, Dolj és Mehedinţi megyében másodfokú riasztás van érvényben, az ország többi megyéjére elsőfokú figyelmeztetés érvényes. 

Jövő héten is kitart a meleg

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) szolgálatos meteorológusa, Oana Catrina elmondta, a hőség vasárnap is kitart. Nagyon meleg lesz jövő héten is, az első napokban a déli és a délkeleti országrészben várható kánikulai hőség. 

Ne hagyják a gyermekeket magukra az autóban

A készenléti felügyelőség figyelmezteti a lakosságot, hogy a kánikulai hőségben semmiképpen se hagyják magukra a gyermekeket az autóban, a járművek utastere ugyanis nagyon gyorsan felmelegszik a napon, ami tragédiához vezethet. 

Az orvosok szerint 26 Celsius-fokos kinti hőmérséklet esetén az autóban 20 perc alatt 43 fokra, 40 perc elteltével 48 fokra, 60 perc után pedig 51 fokra melegszik a levegő. 

"A gyermekek testhőmérséklete háromszor-ötször gyorsabban nő, mint a felnőtteké. Amikor egy gyermek testhőmérséklete eléri a 40 Celsius-fokot, belső szervei fokozatosan felmondják a szolgálatot, 41,6 foknál pedig beállhat a halál. Az autók utastere a tűző napon nagyon rövid idő alatt felmelegszik, így a tragédia könnyebben bekövetkezhet, mint azt gondolnánk" - figyelmeztetnek a szakemberek. 

Csütörtökön is korlátozzák a forgalmat 

Csütörtökön 12 és 20 óra között korlátozzák a 7,5 tonnásnál nagyobb gépjárművek forgalmát az országutakon és az autópályákon abban a 15 megyében, amelyben másodfokú riasztás van érvényben a kánikula miatt - tájékoztat a közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR). 

Szerdához hasonlóan csütörtökön is Maros, Kolozs, Bihar, Szatmár, Temes, Szilágy, Máramaros, Krassó-Szörény, Arad, Beszterce-Naszód, Fehér, Szeben, Hunyad, Dolj és Mehedinţi megyében tiltják meg a 7,5 tonnásnál nagyobb gépjárművek közlekedését. Kivételt képeznek a személyszállító járművek, az élő állatokat, romlandó élelmiszereket szállító teherautók, a katasztrófa-elhárításhoz, segítségnyújtáshoz használatos járművek, az üzemanyag-szállítók, a palackozott ivóvizet szállító autók, illetve a meghibásodott gépkocsikat elvontató járművek. 

A CNAIR közleménye szerint a korlátozásra az útburkolat épségének védelmében van szükség. 

Kapcsolódók

Kimaradt?