Pénzért engedték át a vizsgán a diákokat Aradon, lecsapott a tanárokra az ügyészség

Több mint 100 házkutatást tartottak szerda reggel az ügyészek és rendőrök az aradi Aurel Vlaicu és a szintén aradi Vasile Goldiş egyetem több tanáránál és diákjánál, akiket korrupciós tettek elkövetésével gyanúsítanak. A legfőbb ügyészség szerint több tanár különféle anyagi javak és/vagy pénz fejében engedte át a diákokat a vizsgán vagy záróvizsgán. 

Az ügyészek azt állítják, számos olyan külföldi diákról van tudomásuk, akik bár nem értenek és nem beszélnek románul, román nyelven tartott kurzusokat hallgattak és vették sikerrel a vizsgákat. 

A nyomozás során kiderült, hogy az on-line zajló vizsgák közben - bizonyos pénzösszegek fejében - a felsőoktatási intézmény informatikusai telefonos üzenetben elküldték a diákoknak a tesztkérdések helyes válaszait, illetve az is bevett szokás volt, hogy - szintén az informatikusok segítségével - az intézmény adatbázisában módosítottak a diákok válaszain vagy később a jegyükön. Az ügyészek szerint a hallgatók kész államvizsga-dolgozatokat is vásárolhattak. 

A bűnhálózatnak egyetemi tanárok, titkársági alkalmazottak és az egyetem több egykori diákja is tagja volt, a sikeres vizsga fejében fizetett összegeket pedig általában olyan valutaváltó irodákban hagyták a diákok, amelyek vezetői baráti kapcsolatban álltak az illető tanárokkal. 

Az ügyben 36 személy ellen zajlik eljárás.

FRISSÍTÉS: Az oktatási tárca reagálásából kiderült, hogy az áruba bocsátott vizsgák botrányában a Vasile Goldiș egyetem orvosi és gyógyszerészeti kara is érintett, tehát a gyanú szerint olyanoknak adtak érdemtelenül okleveleket, akik szaktudásán emberéletek múlhatnak. A tárca egy államtitkára leszögezte, hogy a külföldi diákoknál már az első évfolyamtól kezdődően beiratkozási feltétel a román nyelvvizsga, ha a román tannyelvű szakra felvételiznek, de az angol tannyelvű szakon is harmadévtől kötelező a román nyelvtudás, mivel a gyakorlati képzést kizárólag románul végzik.

Gigel Paraschiv oktatási államtitkár szerint azok a tanárok, akiket jogerősen elmarasztal a bíróság korrupcióért, nem térhetnek vissza többé a katedrára. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?