Életbe lépett szerdán az új RCA-törvény

Szerdán életbe lépett a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítást (RCA) szabályozó új törvény. A jogszabály több vitatott előírást is tartalmaz.

Az autósok és a motorosok leginkább amiatt zúgolódnak, hogy le kell adniuk a rendszertáblájukat a rendőrségen, ha felfüggesztik az RCA-szerződésüket. Ez azért is visszás előírás, mert most már 30 napra szóló biztosítási szerződés is köthető. Így ha egy autós például hosszabb ideig külföldön tartózkodik, csak akkor szabadul meg a felesleges költségektől, ha előbb leadja a rendőrségen a rendszámtáblát, majd hazatérése után visszamegy érte sorba állni. Ezért inkább több hónapra köti meg a biztosítást.

Jó hír azonban az RCA-val rendelkező autósoknak, hogy ezentúl baleset esetén bármelyik szervizbe elvihetik a gépkocsijukat javítani, nem csak a Pénzügyfelügyelet (ASF) nyilvántartásában lévő egységekhez. Az autósok számára előnyös további újdonság, hogy a javítási költségeket a saját RCA-juk, nem a balesetet okozó személy biztosítása alapján téríti meg a biztosító. A biztosítók utólag kártalanítják egymást.

További részleteket a törvényről itt olvashat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?