Edények közé bújtak menekültek a határátkelőnél

Tizenhat iraki, szíriai és iráni menekültet találtak egy kamionban az autópálya-határátkelőn.

Szerda hajnali öt órá tájban jelentkezett kilépésre a Nagylak–Csanádpalota autópálya-határátkelőnél egy törökországi kamion, amelyben a román határrendészek 16 menekültet találtak. A fuvarlevél szerint az 59 éves sofőr étkészleteket szállított Svédországba, de a raktér ellenőrzésekor kiderült, hogy emberek is megbújtak az áru között – olvasható az aradi határrendészet közleményében.

A 14 és 37 év közötti kilenc férfi és hét nő iraki, szíriai és iráni állampolgár, egy részüket pedig menedékkérőkként tartják nyilván a román hatóságok. Azt mondták, hogy azért próbáltak így Magyarországra jutni, mert a igazából a schengeni övezetbe szerettek volna bejutni, de nem rendelkeztek érvényes okmányokkal.

A menedékkérők ellen tiltott határátlépés kísérletének vádjával indítottak eljárást, a török sorfőrt pedig bűnrészességgel vádolják.

Szintén a múlt éjjel két törököt is megállítottak a nagylaki határrendészek a magyar határtól mintegy 50 méterre. A 24 és 28 éves férfiak a zöldhatáron át próbáltak Magyarországra jutni, amikor elkapták őket a járőrök.

Kimaradt?