Összecserélték két azonos nevű lány érettségi jegyét Hargita megyében

Több rendellenesség is történt az idei érettségin. Két diákot megbuktattak, mert „idegen” kézírású lapok kerültek a történelem dolgozatukba, egy másiknak 10-es helyet 1-es osztályzatot írtak be matematikából, de a talán legcifrább eset Hargita megyében történt: összecserélték két azonos nevű lány jegyét. Egyikük csíkszeredai, a másik székelyudvarhelyi.

Az eset kárvallottja Péter Szilvia, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum természettudományok osztályának végzőséve. Megkerestük a lányt, hogy mondja el, mi is történt pontosan.

Múlt szerdán, az eredmények kifüggesztésének napján bizakodva indult a napja, hiszen biztos volt abban, hogy jól sikerült az érettségije. Így hát megdöbbent, amikor látta, hogy a román nyelv és irodalom rubrikánál csak 3,90-es osztályzat szerepel.

„Nem kívánom senkinek azt az érzést, amit akkor átéltem, hiszen biztos voltam benne, hogy minden tantárgyból megkaptam az átmenő jegyet. A romántanárom és az osztályfőnököm is felhívott akkor, hiszen ők is csodálkoztak, hogy milyen gyenge osztályzatot kaptam. Aztán láttam, hogy Székelyudvarhelyen egy lány, akit ugyanúgy hívnak, mint engem – csak az apák nevének kezdőbetűje különbözik – románból kapta a legjobb osztályzatot, 7,70-et, míg a többi jegye jóval gyengébb volt. Ekkor kezdtem gyanakodni, hogy talán felcserélték a jegyünket” – magyarázta a lány.

Szilvia ezek után óvást nyújtott be a vizsgáztató bizottsághoz, amelyben megfogalmazta a gyanút, miszerint összecserélhették a jegyét az udvarhelyi Péter Szilviáéval.  „Pénteken kerestek meg telefonon, hogy az óvásom után megvizsgálták a helyzetet, és beigazolódott a gyanúm. Szerencsém is volt, mert a dolgozatot újrajavították, így végül 7,70 helyett 7,90 lett a végső román jegyem” – mesélte Szilvia, akinek nehezen telt el az a két nap, amíg nem lehetett biztos benne, hogy elvágták vagy sem az érettségin.

A végzős lány számára az érettségi átlagjegye nem nyom sokat latban, mivel a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre készül felvételizni, ahol a bejutási jegyének csak 10 százalékát teszi ki az érettségi jegy, azonban a sikertelen vizsga miatt nem mehetett volna felvételizni.

„Egy ember gépel, a másik diktálja a jegyeket”

Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő a Maszolnak elmondta, hogy ismeri az esetet. Mint kifejtette, a lány óvását továbbították az oktatási minisztériumnak, ahol jóváhagyták az ügy kivizsgálását. A dolgozatokat egyébként Szeben megyében javították, de a hiba feltehetően akkor történt, amikor az informatikai rendszerbe bevezették a jegyeket.

 „Ez úgy zajlik, hogy egy ember gépel, míg egy másik diktálja neki az adatokat, és ezt általában több napon keresztül is csinálják. Amikor két diáknak nagyon hasonló a neve, sajnos becsúsznak az ilyen jellegű hibák, de rendszerint fény szokott derülni rájuk. Nem ez volt idén az egyetlen ilyen eset, és a legtöbb megyében követtek el hasonló hibákat” – mutatott rá a főtanfelügyelő.

Kapcsolódók

Kimaradt?