Szinte 500 ezer romániai gyermek nem kapott meg minden előírt oltást

Szinte 500 ezer gyermek nincs beoltva Romániában az országos immunizációs programban előírt minden oltóanyaggal, írja a News.ro. Andreea Popescu, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője szerint a nemrég beszerzett oltóanyag mennyisége bőven lefedi majd a szükségletet.

A hónap végéig újabb 420 ezer tuberkulózis elleni BCG oltást osztanak szét a családorvosok között, ez a mennyiség pedig legalább egy évre elegendő lesz, hétfőtől pedig 330 ezer kanyaró, rózsahimlő és mumpsz elleni, úgynevezett ROR oltást osztanak ki. A minisztériumnak a hepatitisz B elleni oltás beszerzésével akadt gondja, de ezt is megoldották, tette hozzá a szóvivő.

A Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ adatai szerint a legtöbb gyermek, 164 828-an a ROR oltóanyagot nem kapták meg, ezt követi a tetravalens oltásról lemaradt 109 286 gyermek, a hexavalens oltást pedig 89 990-en, a diftéria és tetanusz elleni oltást 88 112-en, a hepatitisz B elleni oltást 27 499-en, a BCG oltást pedig 11 973-an nem kapták meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?