Mit tehet egy szülő azért, hogy a gyermeke biztonságosan vakációzzon?

Mit tehet szülő és gyermeke azért, hogy a vakáció ne csak vidáman, hanem biztonságosan is teljen? – erre a kérdésre ad választ a Bihar megyei rendőrkapitányság kampánya, amely szeptemberig tart.

Arról, hogy a vakáció idején nő-e a fiatalokhoz kapcsolható bűncselekmények és balesetek száma, nem vezetnek statisztikát, azonban a megelőzés során külön figyelnek a fiatalokra – tudtuk meg Ioana Lascău redőségi szóvivőtől. A rendőrség azzal az előfeltevéssel dolgozik, hogy a kamaszok, fiatalok sebezhetőbbek, a bűnmegelőzési kampányok során fokozottan figyelmek rájuk, mivel életkoruknál fogva könnyebben válhatnak áldozattá, mert tapasztalat híján kevésbé ismerik fel a veszélyt, és mert hajlamosak az új dolgokat bármi áron kipróbálni.

A gyermekek mellett a nőket és az időseket is jobban fenyegeti az áldozattá válás veszélye – tudtuk meg a szóvivőtől.

A Bihar megyei rendőrfőkapitányság a megelőző, tájékoztató kampányok során két fő területre koncentrál, ezek az internet használatában rejlő és csoportos szabadidős tevékenységek során fenyegető veszélyek tudatosítása.

Amire vigyáznia kell a gyermekeknek

Kiránduláson vagy iskolai táborból is csak felnőtt kísérővel érdemes útnak indulni, lehetőleg nappal. Javasolják, hogy idegenek vagy új ismerősök ajánlatait ne fogadják el a fiatalok, bármilyen csábító is legyen, és soha se adják oda a telefonjukat idegennek. Idegen ember autójába semmilyen körülmények között nem szabad beszállni, és nem tanácsos elfogadni semmit sem idegentől.

A közlekedési szabályok betartásra nyáron is figyelni kell, arra külön is figyelmeztetnek, hogy a gyalogátkelőhöz közeledő rendőr-, mentő- vagy tűzoltóautó elé akkor sem szabad lépni, ha a jelzőlámpa a gyalogosoknak mutat zöldet. A zenehallgatást sem ajánlják séta közben, mert elvonja a figyelmet.

A virtuális világban is szükséges az óvatosság. Sem személyes, sem a családról szóló bizalmas tudnivalókat nem szabad elárulni az interneten. A jelszavakat, kódokat lehetőség szerint még ismerősöknek se adja meg senki, ezzel elkerülheti, hogy email-címével, közösségi oldalával stb. visszaéljenek.

Amire vigyáznia kell a szülőknek

A szülőknek azt ajánlják, hogy ha például gyermekük kirándulásra táborba megy, indulás előtt tudakolják meg, mennyi ideig tart az út, és mindig győződjenek meg róla, hogy a gyermeknél ott vannak elérhetőségeik, főleg a telefonszámuk. Közös nyaralás esetén a gyermeknek tanítsák meg szállodájuk nevét is. A kisebb gyermekekre mindig figyeljenek, főleg zsúfolt helyeken, és tanítsák meg nekik, hogy ha elveszítik egymást, maradjanak ott, ahol utoljára látták szüleiket, ne kezdjék el keresni őket, inkább szóljanak egy rendőrnek, mentősnek, bolti eladónak, vagy olyan felnőttnek, aki szintén gyermekkel van. Lehetőség szerint egyedül vásárolni se küldjenek gyermeket, és mindig tudjanak arról, kivel és hova megy.

Ha a gyermek egyedül marad otthon, tanítsák meg arra, hogy ne nyisson ajtót idegennek, esetleg kérjük meg egy közeli ismerőst, nézze meg, minden rendben van-e.

A szülő mindig figyeljen ara, amit a gyermek mond, tőle tudhatja csak meg, hogy valaki nem bántotta-e vagy nem akarja-e megfélemlíteni.

Kimaradt?