Kell-e tudnunk, hogy hol nyaral Sanyika?- beszélgetés az erdélyi celebvilágról

Kevés erdélyi celebnek sikerül kivágnia egy szeletet a magyarországi vagy hazai tartalmakból. A kérdés az, hogy miért van ez így, a választ pedig a VIBE Fesztiválon kerestük.

Erdélyi celebek nincsenek Stanik Bence, a BBTE újságíró szakának oktatója szerint, de sztárok igen, legalábbis így finomít a kemény kijelentésen Kurta Kinga. Az ErdélyTV műsorvezetőjének legalábbis Fekete Pákó jut eszébe a celeb fogalomról, viszont sztárnak számít Dancs Annamari, függetlenül attól, hogy mit gondolunk a zenéjéről.

Németh Szabolcs Előd, az Erdély FM műsorvezetője szerint erdélyi celebnek számít a Whyskys rabló: van egy története, macsó férfi, miközben igazságos és okos is – volt mögötte tehát egy narratíva, amely a magyar médiában futott ki. A Baróti Star TV-t vezető Sanyika hasonló történet: a magyar média kapta fel, az autentikus erdélyi celeb-imázs erdélyi felületeken nem jelent még meg. Ennek az oka, hogy nem áll rendelkezésünkre valódi tömegkulturális környezet, szűk közeg vagyunk, ahol bizonyos dolgokat nem tudunk kitermelni.

Kurta Kinga arról beszélt, hogy léteznek olyan portálok – például a Maszol –, ahol a címek gyakran csalókák, és ha kérdés is az etikussága ennek a módszernek, hatékonynak tekinthető, „ilyen világon élünk”. Németh arra hívta fel a figyelmet, hogy celebtartalommá az válik, amely valaki magánügyeiről szól, például, hogy Sanyika hol nyaral. „Tehetségkutatókban már csak a nagyon jó és nagyon rossz érdekel, Győzikét azért nézzük, mert a suttyóságot ünnepeljük ezzel. Régebb példaképeink voltak, akiktől tanultunk, most meg azzal a többel maradunk, hogy nem a tévében nézett suttyók vagyunk” – fogalmazott a rádiós.

Mi legyen a trendekkel?

Stanik Bence szerint celebkontent az, amit közügyként tálalunk, pedig magánügy. Igény azonban van erre. Mintákra azonban szükségünk lenne, ezért hárul felelősség az erdélyi sajtómunkásokra. Ugyanakkor ha nem szolgálják ki az igényt, akkor elfordulnak a fogyasztók, mert elsősorban a globális trendeket követik, és nem azt veszik figyelembe, hogy egy sajtóorgánumnak helyi beágyazottsága van.

Kurta Kinga elmondta, nem tart ettől: az erdélyieknek szerinte nem prioritás a celebség kérdése, ebben az értelemben konzervatív a hazai fogyasztó. A hír, az időjárás, a medveprobléma fontosabb a helyiek számára, ugyanakkor igény volna a tapasztalatai szerint az erdélyi értékek felmutatására.

„Akarunk Győzikét magunknak? Ez lenne a cél? Mert akkor ebben nem vennék részt” – fogalmazott Németh, aki azonban követi a Nőileg magazint, és elolvassa a magánéleteket tálaló írásokat, mert azoknak vannak tanulságaik. „Legyen tehát mégis celebkontent, de nem akarok abba a gusztustalan dologba belemászni, hogy a sanyikaságot népszerűsítsem. Ne asszisztáljunk a globális trendekhez” – mondta. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?