Területi- és szociális társulásban a két Szatmár megye

Európai Területi Társulást (ETT) alakítana Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - a két közigazgatási egység elnökei, Adrian Stef és Seszták Oszkár korábban Nyíregyházán, majd kedden Szatmárnémetiben tárgyalt a lehetőségről.

Az új entitás létrejötte komoly előnyöket biztosít majd a 2014-2020-as európai uniós pályázati időszakban. A két elnök jövő héten Budapesten találkozik a magyar kormány illetékeseivel, mivel a magyar kormány kiemelten támogatja az ETT-ék létrejöttét és működtetését.szatmar

A megyei elnökök megegyeztek a prioritásokban is: egészségügy, szociális szolgáltatások, turizmus, kultúra, oktatás, munkaerőpiac, tömegközlekedés, gazdaság, sürgősségi helyzetek. Stef kiemelte továbbá, hogy Szatmár megye számára az első számú prioritás a Nyíregyháza - Szatmárnémeti - Nagybánya gyorsforgalmi út.

Seszták arról biztosította a román partnerét, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számára az első számú prioritás az autópálya kibővítése Vásárosnaményig - ez két év alatt elkészül. Ezt követi majd a gyorsforgalmi út megépítése. A magyar fél számára rendkívül fontos továbbá a határ menti települések közötti közúti kapcsolatok bővítése és karbantartása.

Stef és Seszták február végén részt vesz egy budapesti konferencián, ahol Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság régiókért felelős biztosával is találkoznak. A gyorsforgalmi út kapcsán Stef megjegyezte: ennek megépítésére nem áll rendelkezésre a szükséges anyagi fedezet, ellentétben a kerülőúttal és a harmadik Szamos-híddal.

Kimaradt?