Száznegyven medvét lőnének ki, ezekből ötvenet Hargita megyében

Körülbelül 50 medve van Hargita megyében, amelyek gondot okoznak, emberre vagy háziállatokra támadnak, ezért mielőbbi közbelépésre van szükség esetükben, hosszú távon pedig intézményi szintű együttműködés révén kell megoldani a medvekérdést - véli Borboly Csaba.

Hargita Megye Tanácsának elnöke az Agerpresnek elmondta: nem vadászati, hanem úgynevezett közbelépési kvótáról van szó, ez körülbelül ötven olyan egyed kilövését jelenti, amelyek emberre, háziállatokra támadnak, vagy tönkreteszik a gazdaságokat.

Hosszú távú megoldásnak a vonatkozó törvénykezés megváltoztatását látja Borboly, valamint olyan övezetek kialakítását, amelyek minél közelebb biztosítanak helyet a nagyvadaknak természetes életterükhöz.

„A villanypásztorok és a megelőzést szolgáló felszerelések szintén hozzájárulhatnak a nagytestű ragadozók távoltartásához. A hulladékgazdálkodás terén pedig medvebiztos szeméttárolókra van szükség” - vélekedett a politikus.

Nem 175, hanem 140 a kvóta

Szerdán mintegy ötszáz személy tüntetett a környezetvédelmi minisztérium székhelye előtt, kérve a veszélyes medvék kilövésének engedélyezését. A tüntetőkkel való tárgyalások után Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy miniszteri rendeletet bocsát ki egy nagytestű ragadozókra vonatkozó közbelépési kilövési keretről. A csütörtökön közvitára bocsátott rendelet értelmében 140 példányról van szó, nem a korábban említett 175-ről.

Csütörtökön újabb medvetámadás volt Hargita megyében: anyamedve támadt egy gombászó zetelaki férfira. A férfi több sérüléssel került kórházba, állapota stabil. Ez az ötödik eset ebben az évben Hargita megyében, hogy kórházba kerül valaki medvetámadás miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?