Kifizetnék Borboly helyett a „medvetüntetésért” járó bírságot a székelyek

Sokan felajánlották Hargita Megye Tanácsának elnökének, hogy bepótolnak vagy ki is fizetik helyette a bukaresti „medvetüntetés” megszervezése miatt kapott bírságot. Borboly Csaba megköszönte, de elutasította a támogatást – közölte kedden az önkormányzat sajtóirodája.

Mint korábban írtuk, a bukaresti demonstráció kora délután rendbontás nélkül ért véget, a tüntetőknek pedig sikerült elérniük azt, hogy a miniszter írja alá a "közbelépési kilövési keretről" szóló rendeletet, amely lehetővé teszi az emberekre és gazdaságokra veszélyes medvék kilövését.

A csendőrség azonban illegálisnak minősítette a megmozdulást és ezerlejes bírságot szabott ki a megmozdulás egyik kezdeményezőjére, Borboly Csabára, a Hargita megyei tanács elnökére. Az önkormányzati vezető elismerte: a kerületi polgármesteri hivatal szerda reggel, amikor már a buszok úton voltak, valóban értesítette őt, hogy nem járul hozzá a korábban bejelentett tüntetéshez.

„A tüntetés folyamán a csendőrség helyszínen tartózkodó parancsnoka jelezte, hogy beszélni szeretnének velem, mivel a helyszínen az emberekkel foglalkoztam és a miniszter asszonnyal tárgyaltunk próbálva rávenni igényeink legalább minimális elfogadására nem volt időm a rendfenntartó szervekkel egyeztetni, ezért aláírtam a jegyzőkönyvet és tudomásul vettem a büntetést az esemény végeztével” – idézte fel csütörtöki közleményében Borboly a történteket.

A tanácselnök szerint az elmúlt egy napban nagyon sokan felhívták, e-mailt küldtek neki, jelezve, hogy hozzájárulnak vagy teljes egészében felvállalják a bírság kifizetését. „Se nem fogadhatom el, hiszen a felhívásunkra eljött gazdák és az itthon maradottak ennek az összegnek a többszörösét vesztették el a medvék okozta károk során. Ezért fontos, hogy ne vonjuk el a figyelmet a problémáról, főként az elmúlt másfél hónapban, amikor naponta történnek anyagi károk és az emberek félelemben élnek a folyamatos medve bejárások miatt” – véli Borboly Csaba.

A tanácselnök szerint ugyan csepp a tengerben a szerdai eredmény, de sikerült kimozdítani a holtpontról, felhívni a figyelmet és párbeszédet kialakítani az intézmények között, hiszen Hargita megyében több mint félszáz egyed esetében van szükség sürgős és azonnali beavatkozásra. Ennek biztosítása érdekében a politikus kéréssel fordul minden érintetthez ebben a témában, hogy a büntetés helyett arra kell figyelni, hogy az elkövetkezőkben a környezetvédelmi minisztérium ne hátráljon ki a tegnap kieszközölt döntéséből.

Kapcsolódók

Kimaradt?