Csibi Magor: nem a trófeavadászat oldja meg a medveproblémát

Nem a kilövési kvóta visszaállítása oldja meg az ember és a medve együttélésének problémáit, hanem több intézkedés együttes alkalmazása, a dialógus és az együttműködés – véli a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezetének elnöke.

Csibi Magor azzal kapcsolatban foglalt állást szerdán a Facebook-oldalán, hogy a medvetámadások által sújtott Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megye vezetőinek kérésére a környezetvédelmi miniszter egy rendelettel az idei év második felére érvényes "közbelépési kilövési keretet" hagyott jóvá, amely 175 veszélyessé vált nagyvad kilövését teszi lehetővé.

„Szomorúam tapasztalom, hogy nem a probléma okait keresik, csak a tüneteket próbálják meg kezelni, olyan módon, ami nem jelenthet megoldást” – állapította meg Csibi. Szerinte elsősorban a medve életteréül szolgáló erdőkkel való gazdálkodásról kellene beszélni. „Arról, hogyan óvjuk, hogyan termeljük ki az erdőket, miként zavarjuk meg a medvék életterét” – írja.

A WWF Románia elnöke szerint fel kellene tenni a kérdést, hogy az uniós tagság tíz éve alatt miért nem sikerült kidolgozni egy olyan vadkár-rendezési rendszert, ami valós segítséget jelent a gazdáknak. Az is kérdés – tette hozzá –, hogy miért nem sikerült a mai napig tudományos módszerekkel megállapítani a romániai medvepopuláció számát, mert szerinte a jelenlegi megoldáskeresés megalapozatlan adatokból indul ki.

„Az évtizedekig érvényben lévő kilövési kvóták nem oldották meg a problémát, ezért fel kellene tenni azt a kérdést is, hogy a trófeavadászat valóban megoldást jelent-e, vagy csak újabb problémákat generál” – vélekedik Csibi Magor.

Kapcsolódók

Kimaradt?