A háromszéki diákok nehezen birkóznak meg a román nyelvvel

A tavalyinál csak közel egy százalékpontnál jobb eredményt értek el a háromszéki érettségizők. Idén is a román nyelv és irodalom próba fogott ki a háromszéki magyar diákokon.

Háromszéken az idei első érettségi fordulóba 1245 diák iratkozott be, de csak 1201-en vettek részt a vizsgákon. Az óvások előtti összesítés szerint a Kovászna megyei érettségizők 67,61 százalékának, azaz 812 tanulónak sikerült diplomát szereznie, ami kevéssel több, mint a tavalyi 66,67 százalékos átmenési arány.

A tanfelügyelőség összesítéséből kiderül, hogy a háromszéki román tagozatos diákok jobb eredményeket értek el, mint magyar tagozatos társaik, hiszen a román diákok 78,10 százalékának-, a magyar tanulók 63,35 százalékának sikerült az érettségije. Kovászna megyében egyetlen diáknak sem sikerült tízes általánossal leérettségizni, illetve a tízes toplistába mindössze két magyar diák került be a nyolcadik és tizedik legjobb általánossal.

Kovászna megyében a legeredményesebb iskola a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimnázium, ahol a tanulók 96,40 százaléka átment a vizsgán. Ezt követi a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium 93,74 százalékos átmenési aránnyal és a Mikes Kelemen Líceum 92,31 százalékkal.

A tanfelügyelőség összesítéséből az is kiderült, hogy a háromszéki elméleti líceumi tanulók értek el jobb eredményeket, 84,64 százalékuknak sikerült az érettségije, a művészeti osztályok diákjainak 64,21 százaléka volt eredményes, míg leggyengébben a szaklíceumi tanulók teljesítettek, alig 25,89 százalékuk szerzett átmenő jegyet.

Kiss Imre főtanfelügyelő szerint a háromszéki érettségi eredmények első elemzéséből az derül ki, hogy az érettségizők román nyelv és irodalom próbával birkóztak meg nehezebben. Ugyanakkor az idei végzősök az elmúlt évben érettségiző társaiknál komolyabban vették a felkészülést, ez már látszott a korábban megszervezett próbaérettségiknél is – mondta Kiss Imre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?