FRISSÍTVE - Csatát nyertek a székelyföldiek: kilövik a károkat okozó medvéket

FRISSÍTVE: Teljesítette a környezetvédelmi miniszter a székelyföldi elöljárók egyik legfontosabb kérését, és aláírta szerdán azt a rendeletet, amelynek alapján augusztus 15-től elkezdik kilőni azokat a medvéket az érintett megyékben, amelyek vadkárokat okoztak vagy emberekre támadtak. Borboly Csabát megbírságolták a tüntetés megszervezése miatt.

A rendelet aláírását maga a tárcavezető, Gratiela Gavrilescu jelentette be sajtótájékoztatón, miután fogadta a minisztérium épülete előtt tüntetők küldöttségét. A jogszabály az idei év második felére érvényes "közbelépési kilövési keretről" szól, amely 175 veszélyessé vált medve kilövését teszi lehetővé. Gratiela Gavrilescu elmondta, megérti a székelyföldiek medveproblémáját, kész segíteni rajtuk.

Az egyik gazdának arra a közbevetésére, hogy miért csak augusztus közepétől érvényesek a kilövési engedélyek, a miniszter elmondta: a rendelete csak így felelt meg a törvényi követelményeknek. Szerdán még csak közvitára bocsátják a rendelet tervezetét a minisztérium honlapján, és időbe telik az is, amíg láttamoztatják a jogszabályt a tudományos akadémiával – magyarázta.

Maros Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc a Maszolnak elmondta: számításai szerint két hét, legtöbb egy hónap alatt a vadászoknak sikerül majd kilőni azokat a medvéket a négy érintett megyében, amelyek veszélyt jelentenek az emberekre és a gazdaságaikra. Hangsúlyozta, nem a trófeavadászat újrakezdéséről van szó, hanem egy sürgősségi keretről, amely a kártevő, emberre támadó medvékre vonatkozik, a kilövési engedélyeket pedig a beérkezett, dokumentált panaszok alapján a minisztérium adja ki.

Karda Róbert csíkszentdomokosi polgármester, a bukaresti tüntetés ötletgazdája lapunknak úgy értékelt: jó eredménynek tekinti, hogy a miniszter aláírta a rendeletet, de ez nem a végső megoldás a medveproblémára. "A törvényeket kellene megváltozatni. Úgy érzem, hogy azoknak, akiknek szava van ebben az ügyben, nem ugyanaz az érdeke, mint nekünk" – fogalmazott a csíki elöljáró.

Borboly Csabát megbüntették. A demonstráció kora délután rendbontás nélkül ért véget, a csendőrség azonban illegálisnak minősítette a megmozdulást és ezerlejes bírságot szabott ki a megmozdulás egyik kezdeményezőjére, Borboly Csabára, a Hargita megyei tanács elnökére. Az önkormányzati vezető elismerte: a kerületi polgármesteri hivatal szerda reggel, amikor már a buszok úton voltak, valóban értesítette őt, hogy nem járul hozzá a korábban bejelentett tüntetéshez. Borboly Csaba mégis köszönetet mondott a székelyföldi gazdáknak, polgármestereknek közbirtokossági vezetőknek, hogy tömegesen Bukarestbe vonultak, mivel szerinte a szerdai demonstráció nélkül nem tudták volna "kimozdítani a holtpontról" a medvetámadások elleni hatósági fellépés ügyét. (MTI)

KORÁBBAN ÍRTUK: Több száz székelyföldi elöljáró, a medvetámadások által érintett települések képviselői tüntettek szerda délben Bukarestben, a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt. A tárcavezető ezekben a percekben tárgyal a küldöttségükkel.

Tudósítónk helyszíni beszámolója szerint a Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyéből érkezett tüntetőket a csendőrség leterelte a járdáról a zöldövezetbe. A demonstráció békésen zajlik, egy fúvószenekar gondoskodik a hangulatról. A tüntetők egy nagy molinót is kifeszítettek „Medvét az erdőbe, ne hozzánk a csűrbe!” román nyelvű felirattal. Többen a medvék által széttépett háziállatok fotóit tartottak a magasba.

Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter irodájába több mint tíz fős küldöttség ment be. Többek között Borboly Csaba Hargita megyei, Tamás Sándor Kovászna megyei, Péter Ferenc Maros megyei tanácselnök tárgyal a tárcavezetővel. A delegáció tagja egy férfi is, akinek maradandó egészségkárosodást okozott egy medve.

A székelyföldiek a lakosságot veszélyeztető medvék sürgős kilövésének engedélyezését kérik a kormánytól. A küldöttség az alábbi petíciót adta át a környezetvédelmi miniszternek: 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?