Medveügyben elveszett a háromszékiek türelme

Háromszéken azonnal ki kellene lőni azt a tíz-tizenkét medvét, amelyek bejárnak a településekre, emberéletre veszélyesek és folyamatosan kárt okoznak a gazdáknak – jelentette ki Tamás Sándor tanácselnök azon a hétfői találkozón, amelyen a szerdai, bukaresti tüntetésről egyeztettek.

A Kovászna megyei tanács gyűléstermében a medveügyben érintett települések polgármesterei, gazdaszervezetek és különböző intézmények képviselői tanácskoztak. A háromszékiek abban állapodtak meg, hogy szerdán (július 5-én) várhatóan három autóbusszal vonulnak Bukarestbe a Környezetvédelmi Minisztérium elé tiltakozni a tarthatatlanná vált medvehelyzet ellen.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök elmondta: az érintett elöljárók és intézményvezetők közös levelet írtak a miniszterelnöknek és a környezetvédelmi miniszternek, amelyben azt kérték, hogy oldják meg a helyzetet, sürgősen hagyjanak jóvá medve kilövési kvótát. A levélben azt is ecsetelik, hogy 2016 és 2017 között kétszáz, medve által okozott kárt jelentettek Kovászna megye területén, viszont a valós kár ennek háromszorosa, csakhogy az emberek elveszítették bizalmukat a hatóságokban és sokan nem jelentik a károkat, mivel úgysem történik semmi.

Egy év alatt hat Kovászna megyei személyt kezeltek a sepsiszentgyörgyi kórházban medve által okozott sérüléssel, mondta a háromszéki tanácselnök. Hozzátette: Kovászna megyében optimálisan 600-700 medvének lenne megfelelő élettere, viszont 1300 egyedet tartanak számon.

A szaktárca szerdára ígérte a medvekilövési kvóta jóváhagyását

Nicolae Radocea, Kovászna megyei alprefektus arról számolt be, hogy telefonon egyeztettek a környezetvédelmi minisztériummal, ahol azt közölték, hogy szerdán jóváhagyják a Román Tudományos Akadémia által készített tanulmány alapján a medvék kilövési kvótáját. A háromszéki alprefektus szerint erre nagy szükség van, mert a gazdák nem merik felhajtani állataikat a hegyi legelőkre és a pásztorok is félnek. Ezért sokan azt fontolgatják, hogy felhagynak az állattenyésztéssel, mivel a medvék által okozott károk miatt már nem éri meg azzal foglalkozni.

Nicolae Radocea szerint fontos lenne szétválasztani a medvékre kiszabott kilövési kvótát és a sürgősségi beavatkozásokat, hogy amikor valós a medveveszély lehessen azonnal közbelépni. „Jelenleg az emberek kárára túlóvják a medvét”– véli a háromszéki alprefektus, aki arra biztatta az embereket, hogy minden medve által okozott kárt esetében tegyenek hivatalos panaszt, mert ha nincs hivatkozási alap, nehéz kiharcolni az ellenlépéseket. Hasonlóan vélekedett Tamás Sándor is, aki szerint kérik, hogy legyen megyénként megkülönböztetett eljárás, mivel más a helyzet ebben például Temes megyében, mint Háromszéken, hiszen Temes megye területe háromszor nagyobb mint Háromszéké, de ott alig van medve.

Fodor István, a háromszéki Bodok község polgármestere elmondta, hogy a településen négy-öt éve folyamatosan a medveüggyel bajlódnak. Ezzel szemben a környezetvédő civil szervezetek azt állítják, hogy nem valós a probléma. Fodor István arra kérte a környezetvédő civileket, menjenek Bodokra és mondják el az embereknek, hogy valójában nincs is medve a településen.

„A civilek összetévesztik a medvét a plüssmackóval, miközben a medve egész nap sétál a faluban és az emberek már nem mernek kimenni dolgozni a mezőre” – mondta Fodor István, aki szerint gyerekes és nem hatékony az a megoldás, hogy az 112-es hívószámot kell tárcsázni medvetámadás esetén.

A bodoki polgármester szerint ez esetben kimennek a csendőrök, aki mindössze annyit tudnak tenni, hogy távol tartják a medvétől a kíváncsiskodókat, hiszen nincs altató lövedékes fegyverük és gépfegyverrel nem lehet medvére lövöldözni. A bodoki elöljáró azt kéri, hogy legyen egy sürgősségi kvóta, amit lehetőleg helyben lehessen kiállítani, amikor veszélyt jelent a nagyvad. Jelenleg egy hónap után adnak engedélyt, amikor már a medve nincs ott, ahol korábban veszélyt jelentett.

Könczei Csaba, a Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője rámutatott: a háromszéki gazdák már kezdték elveszíteni türelmüket, egyesek spontán tiltakozó akciókat, útlezárásokat fontolgatnak, ha nagyon hamar nem oldódik meg a probléma. A mezőgazdasági szakember szerint bár a termények még nem értek be, máris nagyok a károk, amelyek betakarítás időszakában tovább növekednek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?