Kutyaszámlálás és kedvezményes ivartalanítás Sepsiszentgyörgyön

Sepsiszentgyörgyön elkezdődött a kutyaszámlálás és a városháza által finanszírozott kedvezményes ivartalanítás.

Az önkormányzat határozata értelmében minden kutyatartó gazda köteles bejelenteni kedvencét a városházán. Ebben a hónapban a sepsiszentgyörgyi kutyamenhely alkalmazottaiból és helyi rendőrökből álló csapatok járják a várost, nyilvántartásba veszik az ebeket és tájékoztatják a gazdákat, a kedvezményes ivartalanítás lehetőségéről.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a magán-, illetve közterületen levő kutyaállomány szaporodásának visszaszorítása érdekében, illetve a zoonózis terjedését megelőzendő elfogadott egy határozatot, amelynek értelmében kutyaszámlálással egybekötött kedvezményes ivartalanítás zajlik. A kötelező ivartalanításra vonatkozó rendelkezés nem vonatkozik a törzskönyvezett, fajtiszta kutyákra, a tenyésztett példányokra, a világtalan vagy fogyatékkal élő személyeket kísérő haszonkutyákra és az intézmények szolgálatában álló ebekre, így például rendőrkutyákra.

Az önkormányzat döntése értelmében jogi személyek a város területén nem tarthatnak két kutyánál többet. Az ebeket pórázon, szájkosárral kell sétáltatni, kivéve a kölyköket és a kistestűeket. Ha a kutyatulajdonosok nem tartják be az előírásokat 200-800 lej bírságra számíthatnak.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester szerint az önkormányzat két állatorvossal kötött szerződést, akik egész évben elvégzik az önkormányzat által támogatott ivartalanítást. A város költségvetésben ezer kutya műtétjére különítettek el pénzt. Az önkormányzat által megbízott állatorvosok a kan kutyák ivartalanítását 135 lejért vállalták, amiből 65 lejt kifizet a városháza, a szukák műtétje 225 lejbe kerül, de 125 lejt támogat a város.

Azok a személyek, akik a nyári szabadságolási időszak, vagy egyéb okok miatt nem értesültek a kutyaszámlálásról vagy nem tartózkodnak lakóhelyükön a számlálóbizottság látogatásakor, de szeretnének élni a kedvezménnyel, felkereshetik a városháza ügyfélszolgálati irodáját és kapnak egy küldő cédulát, amellyel fel kell keresniük a szerződött állatorvosok – az Anima Állatorvosi Rendelő vagy Dan András Állatorvosi Rendelője – valamelyikét és ivartalaníthatják kutyájukat.

A program keretében megszámlált kutyákról központi adatbázis készül, ezt átadják a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságnak, amely a szabályos állattartást felügyelő szervként további ellenőrzéseket folytathat. Az adatbázis tartalmazza a kutyatulajdonos nevét és lakcímét, az eb tartási helyét, a kutya nemét, sterilizálásának idejét, mikrochipjének számát és egyéb jellemzőket.

Ugyancsak az ebszámláláskor ellenőrzik a veszélyes kutyafajtákra vonatkozó rendeletek értelmében, hogy a tulajdonosok bejelentették-e veszélyes kutyájukat a rendőrségen, valamint, hogy hajtottak-e végre rajtuk illegális esztétikai beavatkozást, például fül és/vagy farokkurtítást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?