Nem mindenkinek tetszik, hogy a Bolyaihoz kerül(ne) a katolikus gimnázium

Nem mindenki ért egyet és tartja elfogadható megoldásnak a marosvásárhelyi önkormányzatnak azt a csütörtöki határozatát, amely szerint a Római Katolikus Teológiai Líceumot a Bolyai Farkas Elméleti Líceumhoz csatolják. A döntésre a tanfelügyelőségnek is rá kell bólintania.

A csütörtöki határozat szerint a katolikus gimnázium ősztől mint a Bolyai „alegysége” fog működni tovább. Erre azért van szükség Csíky Csengele, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport szóvivője szerint, hogy az iskola struktúrája ne szűnjön meg, az osztályait ne darabolják fel a város iskolái között. Azt viszont, hogy hogyan fog a katolikus gimnázium „alegységként” működni, még nem lehet tudni. Jogilag ugyanis zavaros a helyzet, hiszen még nem született semmilyen bírói döntés arról, hogy a Római Katolikus Teológiai Líceum törvénytelenül működne.

Van, aki attól tart, hogy a közösség ezzel a lépéssel maga adta fel a katolikus iskolát. Mások viszont úgy látják, hogy ha nem maradnak együtt az iskola osztályai, akkor szűnne meg a gimnázium. Akkor is a megszűnés veszélye fenyegetné, ha nem indulhatnának cikluskezdő osztályok, mint ahogy erről már korábban döntött a tanfelügyelőség.

Mit mondanak a szülők?

Zsigmond Imola szülő a Maszolnak elmondta, nem a Bolyai ellen tiltakoznak, semmi kifogásuk az iskolával szemben, de úgy vélik, ez a határozat nem jelent megoldást a katolikus gimnáziumra nézve. „Adná az Isten, hogy ne ez legyen, de úgy vélem, a tanfelügyelőség nem adja erre a beleegyezését és fel akarja darabolni az iskolánkat” – fogalmazott a szülő.

Emlékeztetett, már januártól próbálnak egyezségre jutni a tanfelügyelőséggel, de ez sehogy sem sikerült. Kérdéses, hogy megmarad-e a Római Katolikus Teológiai Líceum neve, ahogy az is, hogy akkor most lehetővé válik-e a gyerekek beiratkozása a cikluskezdő osztályokba .

Mit mond az igazgató?

A katolikus gimnázium igazgatója, Székely Szilárd sem tartja jó megoldásnak a két intézmény „egyesítését”. A Maszolnak elmondta, bár kinevezését meghosszabbították, erről még hivatalos átiratot nem kapott, ezért csak tanári minőségében nyilatkhazt. Szerinte a tanfelügyelőségnek is jóvá kell hagynia a csütörtöki önkormányzati döntést, ezért nehéz most megjósolni, hogy mi is lesz tovább. Elméletileg – ha a Bolyai részlegeként működnek tovább – az osztálytermek ugyanabban az épületben maradnak, mint eddig – magyarázta.

Mit mond a tanfelügyelőség?

Arról, hogy mi történik a tanfelügyelőségen, Illés Ildikó főtanfelügyelő-helyettes a Maszolnak annyit mondott: nem tud semmiről, őt nem avatták be semmibe, a sajtóból értesült a fejleményekről.

Ahogy korábban megírtuk, a Civilek a Katolikus Iskoláért szülői csoport azt látta a legjobb megoldásnak és ennek megvalósítását kérte az önkormányzat RMDSZ-frakciójától is, hogy az iskolájukat sorolják be a Bolyaiba, amivel ugyan elveszítené az önálló jogi státusát, de mint létesítmény megőrizheti a struktúráját, vagyis az ott működő osztályokat nem szórják szét a város különböző tanintézményeibe.

A Maros megyei tanfelügyelőség 70. számú rendeletét, amely leállította a katolikus gimnáziumban a cikluskezdő osztályokba az iratkozást, péntek délelőtt tárgyalta a marosvásárhelyi törvényszék. A tárgyaláson jelen volt Zsigmond Imola szülő is, aki érdeklődésünkre elmondta, július 17-én hoz döntést a bíróság. Úgy látja, hogy a szülőkre nézve pozitív döntés fog születni, vagyis törvénytelennek minősül a tanfelügyelőségi határozat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?