Iktatta a nők elleni erőszak megfékezésére vonatkozó törvénytervezetét az RMDSZ

Az RMDSZ csütörtök reggel iktatta a parlamentben azt a törvénymódosítási javaslatcsomagot, amely a nők ellen elkövetett erőszak súlyosabb büntetését, a bántalmazó azonnali távoltartását írja elő, az áldozatok számára a hatékonyabb védelmet biztosítja.

„Kidolgozott módosításaink lehetőséget adnak arra, hogy a hatóságok már helyszínen kibocsássák a sürgősségi távoltartási rendeletet, ellentétben az eddigi gyakorlattal, amely 72 órás időintervallumot szab meg, de ez idő alatt az áldozatot többször újra bántalmazhatják” – ismertette az RMDSZ törvénymódosítására vonatkozó pontjait Csép Éva Andrea parlamenti képviselő.

Hozzátette, jelenleg Romániában ha egy nőt bántalmaznak, a rendőrséghez kell fordulnia azért, hogy távoltartási parancsot állítsanak ki a bántalmazó ellen addig, amíg elítélik az erőszaktevőt. A szövetség javaslata alapján a tettest kitiltanák a lakásból akkor is, ha az az ő tulajdonát képezi, emellett nem vehetne fel sem személyesen, sem telefonos úton a kapcsolatot az áldozattal.

A törvénymódosítás szigorúbban büntetné az elkövetőt, akinek akkor is felelnie kell majd a törvény előtt, ha a bántalmazás után kibékül áldozatával. Eddig ugyanis, ha a két fél kibékült és mindezt bíróság előtt közösen vállalta, a büntetőjogi felelősségre vonás elmaradt. 

 „Eddig csak akkor lehetett a bántalmazót felelősségre vonni, ha a sértett fél feljelentést tett az elkövető ellen, ez sok esetben pedig nem történt meg, mert az áldozatok újabb erőszaktól tartottak. Mi azt szorgalmazzuk, hogy a bántalmazás után, bejelentés alapján akár azonnal a hatóságok automatikusan eljárást indítsanak, távoltartási parancsot adjanak ki, és megbüntessék a tettest” – tájékoztatott a képviselő, aki a javaslatok egyik kidolgozója.

A módosító törvénycsomag parlament elé terjesztését széleskörű egyeztetések előzték meg a szakmai szervezetek koalíciója, a Nők Elleni Erőszak Megelőzéséért és Leküzdéséért Hálózat (Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor) szakembereivel és a többségi pártok képviselőivel, szenátoraival is. „Jó volt megtapasztalni azt, hogy ez nem párt kérdés, hanem az egész közösségünk problémája, amelyre ez a törvény megoldást hozhatna. A román pártokat képviselő kollegák közül is jó néhányan aláírták az általunk kezdeményezett törvénymódosítási kérvényt” – számolt be a parlamenti képviselő.   

Romániában minden harmincadik másodpercben megvernek, bántalmaznak egy nőt, évente több mint 200 nő válik a családon belüli erőszak halálos áldozatává. A törvény módosítása az RMDSZ Nőszervezet NEEEM! (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) egész éves tudatosító és tájékoztató kampányának kiemelt célja. 

Kapcsolódók

Kimaradt?