Nyári óvoda indul Kolozsváron, gyermektábor Magyarlónán

Nyári óvodát szerveznek Kolozsváron és gyermektábort Magyarlónán, amelyre akadállyal élő gyerekeket is várnak.

Fekete Emőke, a Kolozs megyei RMDSZ Nőszervezet és Argumentum Ad Populum egyesület elnöke, főszervező csütörtökön elmondta, a gyerekek nyári felügyeletét szeretnék megoldani, tartalmas foglalkozásokkal, szakképzett óvónők segítségével.  340 gyerek iratkozott be, 17 óvónő foglalkozik majd az induló 19 csoporttal. Július 3. és augusztus 11. között zajlanak majd a foglalkozások Kolozsváron, hét helyszínen. A gyerekek egy hétre iratkoznak be, egy-egy csoporttal ennyi ideig foglalkoznak.

Muszka Pál Anna Éva rámutatott, román nyelvű nyári programok léteznek, de a román nyelv miatt ez sokszor nem jelent opciót a magyar gyermekek számára, ezért idén magyar programokat kínálnak számukra. A nyári oviban elsősorban a játékokra fektetnek majd hangsúlyt, de közben sokat kísérleteznek, tanulnak, barkácsolnak, és kimaradhatatlan lesz a mese, a román nyelv tanulása is.

Egy magyarlónai, egyhetes gyermektábort is szerveznek idén. Tavaly már sor került erre, kézműves foglalkozásokat, mozit kínálva elsősorban a településről jelentkezőknek. Az idei tábort gazdagítja az Életfa Családsegítő Egyesület akadállyal élők számára kidolgozott programja is. Szükség van erre, hiszen előfordult az is, hogy tünetmentes epilepsziás gyereket nem fogadtak be különböző táborokba.

Az idei rendezvény tíz gyereknek biztosít helyet – az általános tapasztalat ugyanis az, hogy egy gyerekcsoportban tíz százaléknyi akadályozottsággal élővel lehet hatékonyan foglalkozni. Deme Ilona, az egyesület elnöke azt is elmondta, sokan visszaléptek az utolsó percen, nem mertek jelentkezni, várják az első alkalom eredményeit.

A programot a városi, megyei tanácsok és a Bethlen Gábor Alapítvány támogatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?