Medve-ügy: Bukarestben tüntetnek a székelyföldi elöljárók július 5-én

A felcsíki polgármesterek, közbirtokossági elnökök és a megyei tanács képviselői július 5-én közösen mennek Bukarestbe, ahol kisebb tüntetést tartanak a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt, illetve átadják Grațiela-Leocadia Gavrilescu miniszternek a medvekilövési kvóta visszaállítását szorgalmazó kérésüket.

A múlt szombati csíkdánfalvi medvetámadás késztette arra a Hargita megyei elöljárókat, hogy a fővárosban sürgessék a medvekérdés mihamarabbi megoldását.  A Felcsík Kistérségi Társulás elnöke, Karda Róbert, aki egyébként Csíkszentdomokos polgármestere, még a hétvégén azzal a kéréssel fordult Borboly Csaba megyeitanács-elnökhöz, hogy a székelyföldi falvak és közbirtokosságok vezetői közösen látogassanak el Bukarestbe. A felcsíki polgármesterek, közbirtokossági elnökök és a megyei tanács képviselői hétfőn ültek össze, hogy megvitassák a teendőket.

Arra az elhatározásra jutottak, hogy július 5-én közösen mennek Bukarestbe, ahol kisebb tüntetést tartanak a környezetvédelmi minisztérium épülete előtt, illetve átadják Grațiela-Leocadia Gavrilescu miniszternek a kilövési kvóta visszaállítását szorgalmazó kérésüket, legalább azokra a nagyvadakra vonatkozóan, amelyek már emberre is támadtak. Karda Róbert kérdésünkre elmondta, hogy aggasztó méreteket kezdett ölteni a medveszaporulat, emiatt egyre több településen élnek rettegésben az emberek.

Emberéletre is veszélyes túlszaporulat

„Amikor a hétvégén Dánfalva határában megtámadta a medve azt a pásztort, egyértelművé vált számomra, hogy komolyabb, határozott lépéseket kell tennünk, hogy az emberéletre is veszélyes medve-túlszaporulatra megoldást találjunk. Terveink szerint július 5-én tüntetést is tartunk a helyszínen, amelyre minél több résztvevőt várunk. Egyébként nemcsak a három székelyföldi, hanem Argeş, Brassó és Prahova megye képviselőit is várjuk, hiszen a medvék nemcsak nálunk okoznak komoly károkat” – fejtette ki a felcsíki polgármester. Továbbá azt is elmondta, hogy ilyenkor nyáron, amikor egyre többen dolgoznak a mezőn, megnő annak az esélye, hogy medvével találkozzanak a szabadban tartózkodók.

Borboly Csaba kedd délelőtt az nyilatkozta: még az új kormány megalakulása előtt szeretnék elérni, hogy a miniszter teljesítse a székelyföldiek által megfogalmazott kéréseket. Szavai szerint a kilövési kvóta eltörlése után másfél évvel mintegy 15-16 százalékkal nőtt a medveállomány Hargita megyében.

A megyei-tanácselnök felhívja nemcsak a miniszter, hanem az országos közvélemény figyelmét is arra, hogy a medvék miatt rettegésben élnek egyes települések lakói, emiatt az illetékes hatóságoknak tenniük kell ez ellen. Abban már korábbi bukaresti találkozókon egyetértettek a természetvédő szervezetek képviselői is, hogy a kilövési kvóta tavalyi felfüggesztése rossz intézkedés volt.

A túlszaporodott medveállomány általi károkat meg kell előzni, Borboly Csaba ez ügyben határozott fellépést sürget, immár sokadjára, és a szombati csíkdánfalvi eset után, amikor fényes nappal egy pásztort megsebesített a medve, nyílt levélben fordult a még tisztségben lévő környezetvédelmi miniszterhez, hogy rendezze a problémát.

Az elmúlt időszakban több alkalommal is előfordult, hogy a medve emberre támadt, a vadak bemennek a településekre, háziállatokat pusztítanak el. Az utóbbi időszakban az udvarhelyszéki Bögözön, valamint Tusnádfürdőn látták a legtöbb medvét. A vadásztársulatok ezzel kapcsolatos álláspontját itt olvashatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?