Hamarosan nem kell feltüntetni a tej címkéjén a felhasznált tejpor arányát

217 támogató, három ellenszavazattal és 48 tartózkodással elfogadta kedden a képviselőház a friss tej és tejtermékek címkézéséről szóló, 2016/88-as törvény módosítását. Ennek értelmében már nem kell feltüntetniük a gyártóknak a termék előállításakor felhasznált tejpor arányát. 

Az elfogadott módosítások szerint a címkéken a legnagyobb arányban felhasznált tej származási országát és a tejfeldolgozó vállalkozás nevét kell feltüntetniük a gyártóknak, a csomagolóüzem nevének vagy a márkának már nem kell szerepelnie a címkéken. 

A gyártóknak a címkéken fel kell tüntetniük a tejben található ásványi anyagokat, a vitaminokat és a tej dúsításához használt tejproteineket is. 

"Természetes termék" címkével csak azokat a tejtermékeket lehet ellátni, amelyek 100 százalékban tehén-, bivaly-, juh- vagy kecsketejből készülnek, és nem tartalmaznak más összetevőket. 

A "román termék" felirat csak azokra a termékekre kerülhet fel, amelyek 100 százalékban román termelőtől és feldolgozótól származó tejből készülnek. 

A törvény 2018. január elsejétől lép hatályba. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?