Magyar érettségi: a diákok szerint nem voltak könnyűek a tételek

A Hargita megyei érettségiző diákok többsége meglepődött, és sokan csalódottak a magyar nyelv és irodalom írásbeli tételeivel kapcsolatban, de azt elismerik, hogy a próbaérettségin nehezebb feladatokat kellett megoldaniuk.

„Inkább regényre számítottunk, nem gondoltuk volna, hogy a Szigeti veszedelmet kapjuk az írásbelin. A regényekből többet, jobban készültünk” – mondták a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum diákjai, akiknek a reál szakos érettségi tételeket kellett kidolgozniuk. 

„Csak azért nem volt nehezebb, mint a román írásbeli, mert ez az anyanyelvünk, de ha tökéletesen tudnánk románul, akkor az sokkal könnyebben ment volna” – magyarázta a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium humán szakos diákja.

Dáné Szilárd, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség magyar nyelv oktatásáért felelős szaktanfelügyelőjének elmondása szerint a még 2007-ben bevezetett rendszer miatt – miszerint minden tantárgyból 100 tétel előre ismert – nem érhette igazán meglepetés a diákokat. Mint mondta, 20-25 variációban váltakoznak a feladatok, a Szigeti veszedelemhez körülbelül 4-5 előre meghatározott feladat kapcsolódik.

Az első tétel ismeretlen versei sem foghattak ki azokon az érettségizőkön, akik megfelelően készültek a megmérettetésre, hiszen 10 éve ugyanazok a versek szerepelnek a tételekben, sőt elképzelhető, hogy az iskolában is szóba kerültek órán ezek a művek. Hozzátette, több mint húsz éve nem él az a gyakorlat, hogy valamelyik szerzőhöz kapcsolódó kerek évforduló miatt egy adott műre kell számítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?