EKE vándortábor: Háromszékre várják a túrázókat

Júliusban a háromszéki rétyi tó mellett szervezik az erdélyi és külföldi turisták legnagyobb találkozóját az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) vándortáborát. Mintegy 1500 hazai és külföldi turistát várnak július 24 és 29-e között Háromszékre, ahol a naponta sorra kerülő 32 túra valamelyikéhez lehet csatlakozni, de számos szórakoztató és kulturális programot is kínál a 26. vándortábor.

A háromszéki önkormányzat elnöke, Tamás Sándor hétfői sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy áprilisban a sepsiszentgyörgyi könyvtárban szervezték a Háromszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (HEKE) 125 éves évfordulóját, ahol több ígéretet is tett, amiket időközben sikerült teljesíteni. Többek között a háromszéki önkormányzat összesen 50.000 lejjel támogatja az EKE által benyújtott három pályázatot, köztük a vándortábor támogatásáról szóló projektet is. Emellett újranyomtatják az EKE „Erdély – Turistai Fürdőügyi és Néprajzi” folyóiratának 125 évvel ezelőtt kiadott első példányát, amelyet megkapnak a vándortábor résztvevői. A rendezvény ideje alatt 3 nyelvű emléktáblát helyeznek Sepsiszentgyörgyön a volt vármegye házán, a jelenlegi Bod Péter Könyvtár épületén, az EKE alakulásának 125. Évfordulója alkalmából.

Jelenleg zajlik a bodoki hegység turisztikai útvonalainak felújítása. Elkészítették a 17 turista útvonal általános felmérését 64 kilométeren kijelölték, kifejtették az útvonalakat, amelyeket GPS-be is lementettek és a vándortábor kezdetéig ezek az útvonalak letölthetőek lesznek a www.natcov.ro honlapról. Ugyancsak a Bodoki hegységben 80 időtálló anyagból készült, kétnyelvű információs táblát is elhelyeznek. Kovászna megyében jelenleg 24 engedélyezett turista útvonal található, ezek felújítását és bővítését folytatják.

Az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) országos elnöke Kovács Lehel, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón felidézte, hogy 126 évvel ezelőtt alakult az országos szervezet, majd sorra jöttek létre a fiókszervezetek, közöttük az elsők között alakult a háromszéki tagszervezet is. 1948-ban az államosításkor mint minden más civil szervezetet, az EKÉ-t is betiltották, így a rendszerváltást követően 1990-ben alakították újra. Az EKÉ-nek jelenleg 15 tagszervezete van de a háromszéki vándortáborban csatlakozik a Székelyföldi Határtúra Mozgalom által alapított Erdélyi Gyepű Egyesület, így az országos szervezetnek mintegy 1600-ra nő a tagsága.

Kovács Lehel szerint a rendszerváltást követő újraalakuláskor döntötték el, hogy a tagszervezetek felváltva, évente szerveznek nagy turista találkozókat, ezek nagyon hamar nemzetközivé is váltak. Kovács Lehel szerint tavaly a borszéki vándortáborban 1500-an vettek részt köztük 600 túrázó külföldről érkezett. Idén a rétyi vándortáborba is legalább ennyi résztvevőt várnak.

A Háromszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (HEKE) képviselője, Baki János elmondta, hogy rendkívül színes programmal készülnek a július végi rendezvényre, így a már megszokott gyalogtúrák mellett lesznek szekeres-, kerékpáros-, gyerektúrák, autóbuszos honismereti túrák és fürdőkörutak is, amelyek során Háromszék minden zugát bejárják. Naponta 70 túravezető irányításával 32 túra indul majd Rétyről, összegzett Baki János.

A háromszéki szervező az előzetes regisztrálás fontosságára hívja fel az érdeklődők figyelmét. Elmondta, hogy július 20-ig a www.eke.ro honlapon lehet regisztrálni, bárkit fogadnak a tábor teljes idejére, de lehet csatlakozni csak 1-1 túrához is. A rétyi tó partján várhatóan mintegy 700 személy sátorozik majd, de autóbuszjáratokat indítanak azoknak, akik Sepsiszentgyörgy vagy Kovászna térségében panziókban szállásolják el magukat. A regisztrációkor kérik bejelölni, hogy ki melyik túrán szeretne részt venni, hogy zökkenőmentesen meg tudják szervezni ezeket a kirándulásokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?