Háromhavi előrejelzés: ilyen lesz a időjárás szeptemberig

Júliusban és augusztusban kánikula és kevés eső, szeptemberben pedig az évszakhoz képest magasabb hőmérsékleti értékek várhatóak a meteorológusok három hónapos előrejelzése szerint, amely a Középtávú Előrejelzések Központjának (ECMWF) becsléseire alapszik.

Júliusban a levegő átlaghőmérséklete magasabb lesz a sokéves átlagnál, főleg az ország déli, dél-keleti és nyugati régióiban. Ebben a hónapban a 1981-2010-es időszakban az átlaghőmérséklet 20,2 fok volt, az idén a becsült átéagérték 24 fok lesz Olténia és Munténia területén, 21 fok Bánságban, Dobrudzsában és Moldovában, illetve 22 fok a Körösök vidékén.

A nyár második hónapját nemcsak a korábbinál magasabb hőmérsékleti értékek, de kevesebb csapadék is jellemzi majd. Moldovában lesz a legtöbb eső, ott a becsült mennyiség 12 liter/négyzetméter, az ország legszárazabb régiója Dobrudzsa lesz, ahol csupán 59 liter/négyzetméternyi csapadékra számítanak a szakemberek.

Augusztusban a hőmérsékleti értékek ugyancsak magasabbak lesznek a sokévi átlagnál az ország déli, dél-kelti és nyugati régióiban, máshol a sokéves átlagnak (19,7 fok) megfelelően alakulnak. Nemcsak a kánikula, de szárazság is gondokat okoz majd az ország déli, keleti és nyugati régióiban, a várható csapadékmennyiség ezeken a területeken nagyon alacsony lesz.  

A sokéves átlaghoz képest az ősz is magasabb hőmérsékleti értékekkel kezdődik az egész országban, a 14,8 fok sokéves átlagnál magasabb értékekre kell számítani Dobrudzsában, ahol 16-19 fokot jeleznek.

Szeptember sem lesz bőséges csapadék szempontjából, az ország északi és középső területeit leszámítva mindenütt máshol a sokéves átlagnál kevesebb eső esik majd. A Körösök vidékén és Máramarosban szeptemberben négyzetméterenként 78 liter csapadékot jósolnak, ez a mennyiség Dobrudzsában azonban csak 23-59 liter.

Kimaradt?