Johannis: a roma közösség is hozzájárul az ország fejlődéséhez

A romániaiaknak többet kell tennie azért, hogy tudatosítsa a roma közösség hozzájárulását az ország fejlődéséhez - hangsúlyozza Klaus Johannis a Cotroceni-i Nemzeti Múzeumban zajló, Románia - mindenki országa elnevezésű konferencia megnyitója alkalmából megfogalmazott üzenetében. 

A jelenleg Brüsszelben tartózkodó államfő üzenetét Sergiu Nistor elnöki tanácsadó olvasta fel. Ebben Johannis rámutat: a helyszínválasztás nem volt véletlenszerű. Azzal, hogy a Cotroceni-palota fogadta be a konferenciát, azt próbálták szimbolikusan kifejezni, hogy a múlt problémái, a gyűlölet és intolerancia kiváltotta tragikus események pont úgy az ország történelmének részét képezik, mint a dicső tettek és híres személyiségek. 

"Ez a rendezvény jó alkalmat szolgáltat arra, hogy a múlt szenvedéseinek feltárásával felhívja a figyelmet a xenofóbia és a rasszizmus jelentette, ma is fennálló veszélyekre" - áll Johannis üzenetében. 

Az elnök hozzáteszi, a konferencia még egy fontos üzenetet közvetít: "Képesek vagyunk rá és kötelességünk közösen többet tenni annak érdekében, hogy tudatosuljon, a roma közösség is hozzájárul az ország fejlődéséhez. A nagy egyesülés centenáriuma kiváló alkalom arra, hogy új célokat tűzzünk ki magunk elé, amelyek elérésével bebizonyíthatjuk, tanultunk a múlt hibáiból, és most már tudjuk, hogyan építhetünk egy erős, művelt és befogadó országot. Fontos, hogy a román többség mellett minden nemzeti kisebbség hozzájáruljon a nemzeti projektekhez" - mutat rá üzenetében Klaus Johannis. 

Kapcsolódók

Kimaradt?