Nyáron diákmunkával lehet ellensúlyozni a munkaerőhiányt

A bürokratikus eljárás és alacsony állami támogatás ellenére diákok alkalmazására búzdítja a vállalkozókat a Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség (AJOFM) igazgatója.

Kelemen Tibor sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy diák vakációs foglalkoztatását havonta mindössze 250 lejjel tudják támogatni, miközben a cég legalább minimálbért kell fizessen a munkavállalónak. Mindennek ellenére mindkét fél nyerhet, hiszen a tanuló vakáció ideje alatt zsebpénzre, munkatapasztalatra és kapcsolatokra tehet szert, a cégnek pedig jó lehetőség, hogy kiválassza és kinevelje a potenciális alkalmazottját, hiszen ma már egyre nehezebb munkaerőt találni.

Törvény szerint a vakáció ideje alatt diákokat vagy egyetemistákat foglalkoztató cégek a tanév elejéig legtöbb 60 napra alkalmazhatnak diákmunkásokat. A 18 év alatti fiatalok szülői beleegyezéssel vállalhatnak munkát legtöbb napi hét órában. A felnőtt korúak pedig teljes munkaidőre alkalmazhatóak. A diákmunkát vállalók fizetése viszont nem lehet kevesebb a minimálbérnél, így a 250 lejes állami támogatáshoz a cégnek is hozzá kell járulnia.

Kelemen Tibor szerint Háromszéken jelenleg 4 százalékos a munkanélküliségi mutató és ez az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent, Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen már 1 százalék alatt van a hivatalosan jegyzett állástalanok aránya. Kovászna megyében 2012 óta összesen 507 diákot foglalkoztattak a vakáció alatt. Tavaly volt a legnagyobb igény a diákmunkára, amikor 14 cég 159 fiatalt foglalkoztatott. Idén eddig egy bálványosi szálloda alkalmazott négy diákot, de más vállalkozások is jelezték a Munkaerő Ügynökségnél, hogy élnének a lehetőséggel.

Kapcsolódók

Kimaradt?