Tudományos akadémia is volt a Székelyföldi Vadásztalálkozón

Több száz erdélyi és magyarországi vadász vett részt a hét végén, Sepsiszentgyörgyön és Árkoson szervezett 7. Székelyföldi Vadásztalálkozón, amelynek az ünnepi jellege mellett az volt a szerepe, hogy azt a fajta vadászatot népszerűsítse, amely által javulhat a vadászat társadalmi elfogadottsága.

A háromszéki és sepsiszentgyörgyi önkormányzatok, a magyarországi Vadászati Kulturális Egyesület és a Vadon Egyesület meghívására 10 háromszéki és 5-5 Hargita és Maros megyei vadásztársaság tagjai, hazai és magyarországi meghívottak vettek részt a vándorrendezvényen, amelynek akadémiai, tudományos részét Sepsiszentgyörgyön szervezték, az ünnepségre pedig az árkosi Szentkereszthy kastélyban került sor. 

A sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeumot működtető Vadon egyesület igazgatója, Demeter János lapunknak elmondta, hogy már tavaly az Erdőszentgyörgyön tartott eseményen, a vadásznap előtt beiktattak a programba egy tudományos akadémiát. Ezt a kezdeményezést idén a háromszékiek is folytatták.

Előadások hangzottak el

A sepsiszentgyörgyi könyvtár Gábor Áron termében sorra került előadások során a vadászatot és vadgazdálkodást érintő napi problémákról beszéltek. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora - Miért vadászunk? és Sárkány Árpád, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács alelnöke - Miért „szégyen” vadásznak lenni Romániában? Címmel tartott előadást, majd a sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeumban megnyílt a magyarországi Vadászati Kulturális Egyesület képzőművész-körének kiállítása.

Szombaton reggel az árkosi kastély udvarán a vadásztársaságok bevonulásával kezdődött az ünnepség, amelynek keretében 15 csapat részvételével szerveztek főzőversenyt, kézművesvásárt, de voltak gyerekfoglalkozások, természetfotó kiállítás, solymászat, agarászat és trófeakiállítás, illetve kulturális műsorok. Elsőként Máthé Árpád, a házigazda település polgármestere köszöntötte a vadászokat és Széchenyi Zsigmond szavait idézve rámutatott: "a vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás”.

"A székelyföldi vadászok és meghívottjaik egybeszólítása túlmutat ősi hagyományunk szeretetén, ez a találkozás egyben nemzetünk határok feletti összetartozásának kifejezése is. Egy a nyelvünk, közösek a hagyományaink, egy nemzethez tartozunk. Ősi vadászörökségünk megtartása a következő nemzedékek számára összetartozásunkat erősíti" – fogalmazott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a vadásztalálkozó fővédnöke köszöntő levelében. 

A 2021-es Vadászati Világkiállítás miniszteri biztosa, a vadásztalálkozó védnöke, Gróf Károlyi József elmondta, Magyarország a vadászati világkiállítást természet és hagyomány mottóval szervezi. Véleménye szerint ez egy olyan pillanat, amikor lehetőség lesz a világ nem vadászó részének elmagyarázni, hogy mi a vadászat, és hogy az a fenntartható természetőrzés része. Dr. Kelemen Atilla, a Romániai Vadászszövetség alelnöke úgy vélte: vissza kell adni a romániai vadászok jogait, méltóságteljesen kell érveiket felsorakoztatniuk és megvédeni igazukat. 

Díjazták is a vadászokat

A Székelyföldi Vadásztalálkozón átadták a Venator Terrae Siculorum díjakat is. A vadászéremrend aranyfokozatát Maros megyéből Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere kapta, aki a hazai erdélyi kopófajtamentés kiemelkedő harcosa, a vadászati, ökológiai és agrárérdekek közötti egyensúly megfontolt képviselője.

A Hargita megyei díjazott Dénes Domokos nyugalmazott erdőmérnök, aki a csíkszeredai Erdészeti Hivatal vezetője, majd a Székelyudvarhelyi Vadásztársulat elnöke volt. A Kovászna megyei díjazott Imreh János, nyugalmazott iskolaigazgató két évtizeden keresztül volt a megyei vadásztársaság vezetőtanácsának tagja.

Hatvannégy év vadászat alatt példás magatartásról tett tanúbizonyságot, mindig jó irányba igazgatva a fiatal, kezdő vadászokat, áll a méltatásokban. A Venator Terrae Siculorum Vadászérdemrend tiszteletbeli aranyfokozatát kapta a székelyföldi vadvilág és vadászat népszerűsítéséért Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke és Gróf Károlyi József, a 2021-es Vadászati Világkiállítás miniszteri biztosa.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?