Bakk Miklós politológus kapta idén a Lőrincz Csaba-díjat

Bakk Miklós politológus, a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense kapta idén a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány által alapított, kiemelkedő külpolitikai, nemzetpolitikai tevékenységért odaítélt Lőrincz Csaba-díjat.

A pénteki budapesti átadóünnepség megnyitásaként Gál Kinga, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője azt hangoztatta, hogy mindig örömmel vesz részt az alapítvány rendezvényein, mert úgy gondolja, a szervezet hozzájárul a Kárpát-medencében élő magyarság összekapcsolásához, igaz barátságok elmélyítéséhez.

​Köszöntőjében Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője úgy fogalmazott, a díjnak kettős küldetése van: az emlékezés Lőrincz Csabára, egy nagyszerű emberre, barátra, kutatóra, gondolkodóra; valamint azok munkásságának elismerése, akik továbbviszik az ő szellemiségét, törekvéseit.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke közölte, a kuratórium döntése azért esett Bakk Miklósra, mert ezzel kívánják méltányolni kiemelkedő elméleti, kutatói és oktatói tevékenységét a kisebbségjogi és politikatudományi területen, különös tekintettel a több évtizedes következetes kiállására a közösségi autonómiák ügye mellett.

Bakk Miklós úgy fogalmazott, hogy nagy elismerésnek érzi a díjat, mert az olyan szellemi holdudvart rajzol ki, amelyhez tartozónak érzi magát. A rendezvény végén a kitüntetett A nemzet a 21. században címmel tartott előadást.

Kapcsolódók

Kimaradt?