Elfogadta a képviselőház az állatok cirkuszi szerepeltetését tiltó törvényt

Döntő házként, 201 támogató, 7 ellenző szavazattal és 58 tartózkodással fogadta el kedden a képviselőház az állatok cirkuszi szerepeltetését tiltó törvénytervezetet. A jogszabály értelmében csak kutyák, lovak, delfinek és néhány egzotikus madárfaj szerepelhet ezekben az előadásokban.

A tervezetet Remus Cernea volt parlamenti képviselő nyújtotta be. A jogi és mezőgazdasági szakbizottság néhány néhány előírását módosította. A törvény szerint a gerincesek törzsébe sorolható állatokat tilos a cirkuszokban, karavánok és más előadások során szerepeltetni, attól függetlenül, hogy mennyire idomították be őket, esetleg fogságban vagy természetes élőhelyükön születtek.

A betiltott állatfajok szerepeltetése három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal sújtható.  Kivételt képeznek a törvény alól a kutyák, lovak, egyes egzotikus madárfajok, illetve a delfináriumokban, akváriumokban élő állatok.

A törvény kihirdetésétől számítva 18 hónap áll a magán- vagy állami intézmények rendelkezésére, hogy állatkertekben, rezervátumokban helyezzék el a tulajdonukban lévő állatokat, amelyek már nem szerepelhetnek előadásokban. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?