Hivatalos: sakálok pusztítottak el 44 juhot Háromszéken

Több mint negyven juhot öltek meg idén tavasszal a sakálok Nagybacon környékén, a kár 17 600 lejre tehető - nyilatkozta hétfőn Gheorghe Neagu, a Kovászna megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója.

Arról már korábban írtunk, hogy vélhetően sakál pusztított el juhokat május elején Háromszéken, de ez most hivatalos megerősítést nyert. Az ügynökség igazgatójának tájékoztatása szerint a sakálok a Duna-deltából költöztek Háromszék környékére. Védett faj, 3-4 egyedből álló falkákban jár, és ha éhes, megkörnyékezi az emberi településeket. A legnagyobb károkat májusban okozták a sakálok támadásai, amikor már kihajtották a háziállatokat a legelőkre: összesen 44 juhot öltek meg - tette hozzá az igazgató.

A sakálok mellett a medvék, farkasok és vaddisznók is sok kárt tettek az emberek javaiban, a becsült kár összértéke eléri a 143 000 lejt. Ebből a medvék 56 000 lejnyi kárt okoztak: tönkretettek 11 méhkaptárt, megöltek 62 juhot, 6 szarvasmarhát, 2 kecskét, egy disznót és egy lovat.

Farkas egyetlen juhot pusztított el, a vaddisznók viszont 27,58 hektárnyi kukoricát és burgonyaültetvényt tettek tönkre. Neagu szerint a károk még ennél is nagyobbak, de a gazdák nem minden esetben jelentik, mert a nem védett állatnak minősülő vadállatok (például vaddisznók) okozta kárt nem téríti meg az állam.

Az igazgató azt is elmondta, újabban egy másik védett faj, a hód is elszaporodott a környéken, és károkat okoz, de a példányok egy részének más területre költöztetése csak a környezetvédelmi minisztérium engedélyével lehetséges.

Kapcsolódók

Kimaradt?