Törvénytervezet: legyen sorompó az összes vasúti átkelőnél

Románia valamennyi vasút átkelőjéhez sorompót helyezne egy parlamenti képviselő. Törvénytervezetének indoklása szerint csak így kerülhetők el a balesetek.

Marian Cucşa javaslatát a riasztó adatok is alátámasztják: csupán ebben az évben 39 halálos áldozatot követelő baleset történt az ország vasúti átkelőinél. Az esetek elsöprő többségében a szerencsétlenséget a sorompó hiánya és a sofőrök elővigyázatlansága okozta – emlékeztet a képviselő.

A politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy nagyon sok községi és megyei út vasúti átkelőjénél csak andráskereszt figyelmezteti az autósokat a veszélyre. „A túl magasra nőtt növényzet vagy a kanyarok miatt a sofőrök nem veszik észre a közeledő vonatot, és megtörténik a tragédia” – magyarázta.

A balesetek gyakran amiatt következnek be, mert a helyi autósok ismerik a menetrendet, és annak tudatában hajtanak át a síneken, hogy abban az órában nem érkezhet vonat. Ám megesik, hogy a szerelvény késik, nem a menetrend szerint érkezik, és elüti a gépkocsit.

A közúti infrastruktúráért felelős társaság (CNAIR) szakemberei támogatják a politikus javaslatát. Annál is inkább, mert a 2000-es évek elejéig szinte az összes átkelőnél volt még sorompó, ám ezek egy részét a vasúti személyzetcsökkentések miatt fel kellett számolni.

Mint ismert, néhány napja a Beszterce-Naszód megyei Besenyőn öt fiatal vesztette életét, amiért tapasztalatlan sofőr óvatlanul hajtott át a vasúti átkelőnél.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?