Új park épül Sepsiszentgyörgyön, a környékbeli lakók tiltakoznak

Új lakónegyedi parkot épít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A környéken lakók nem örvendenek ennek a létesítménynek, mert félnek, hogy az zavarná a nyugalmukat, de az önkormányzat igyekszik megnyugtatni az elégedetlenkedőket.

Idén egy új parkkal gazdagodik Sepsiszentgyörgy, tájékoztatott a városháza sajtóirodája, amely emlékeztet, hogy az önkormányzat tavaly fogadta el egy „öko-wifi rekreációs övezet” tervét, amelynek kivitelezése jelenleg közbeszerzésen van. Az 1918. december 1 utcában, az Arany János utca bejáratával szemben tervezett park Sepsiszentgyörgy által 2014-ben elnyert az Újrahasznosítás városa címének folyományaként jön létre.

Sepsiszentgyörgy 3 évvel ezelőtt részesült a 12.000 euró értékű fődíjban, amit egy öko pihenőhely létrehozására kellett fordítani. Az „Öko-WiFi parkban” ingyen elérhető vezeték nélküli internetet (wifit) és szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas szemeteskukákat fognak a lakók számára biztosítani. Az új lakónegyedi parkot alacsony kőfallal-, fákkal és bokrokkal kerítik körbe így biztosított lesz a zajszennyezés csökkentése. A parkon belül padokat és utcabútorzatot helyeznek majd el, valamint egy nagyobb zöldterület marad beépítetlenül, amely egyaránt alkalmas lesz kisgyermekek szabadtéri mozgására és idősebbek találkozóhelyének. Ugyanakkor, a parkot részlegesen körülölelő fal részeként egy nyilvános és felügyelt illemhely is épül.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által tervezett, korábban „ifjúsági parknak” nevezett létesítmény ellen az elmúlt időszakban mintegy 50 környékbeli lakó tiltakozott, mivel szerintük az zavarná  a nyugalmukat. A tiltakozók nyílt levelet írtak alá  és hangsúlyozták, hogy kérésük elutasítása esetén más tiltakozási formára is készen állnak. A sepsiszentgyörgyi városháza sajtóirodája szerint a tiltakozás hírére próbálták megnyugtatni a környékbeli lakókat. Leszögezték, hogy az új park nem lesz „bulinegyed” és ott is érvényes lesz minden közterületre érvényes szabály, így a csendórákat is be kell majd tartani.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat további lakónegyedi zöldövezetek beazonosításán is dolgozik, ahol minőségi közszolgáltatásokat is biztosító pihenőhelyek kialakítását tudnák megvalósítani. Ez a terv illeszkedik a „Közösségi részvétel évének” célkitűzéseibe, miszerint a városközpontban már megszokottnak számító minőségi szabadidős tevékenységekre alkalmas közterek számát növelni kell és kiterjeszteni a lakónegyedekbe is.

Kimaradt?