Homoródalmáson túl nagy a csend... (RIPORT)

Homoródalmással kapcsolatban többnyire negatív hírek láttak napvilágot az elmúlt fél évben. A kívülállók előszeretettel kiáltanak roma-magyar etnikai konfliktust, holott ennél sokkal összetettebb a kép. Ellátogattunk a faluba, hogy megnézzük, milyen most a hangulat a Kis-Homoród menti településen, amely decemberben gyilkosság, nemrég pedig rongálással és gyújtogatással végződő nézeteltérés miatt került a figyelem középpontjába.

Homoródalmásra érkezésünkkor nyugodt légkört találtunk, a kívülálló szemével nézve, talán túlságosan is nyugodtat. Hétköznap délután lévén feltételeztük, hogy a helybéliek többsége munkában van, vagy a mezőn dolgozik. A nyár eleji falusi kép azonban egy valamiben mégis mást mutatott, mint a többi településen: az átlagosnál több rendőrautót láttunk az utak mentén, miközben a polgármesteri hivatalba siettünk, ahol már várt ránk az egy évvel ezelőtt megválasztott polgármester, Tikosi László.

„Jelen pillanatban nyugodt a légkör Homoródalmáson, nincs feszültség a faluban. Erre több magyarázat is van. Nem mondom azt, hogy teljesen helyén vannak a dolgok, a nyugodtság annak tudható be, hogy az emberek többsége dolgozik. De közben folyik a rendőrségi kivizsgálás a májusban történt események után” – mesél a faluban tapasztalható hangulatról a polgármester, hozzátéve, hogy a rendőrség sorra hallgatja ki a falu lakóit, akikről azt feltételezik, hogy részt vettek a Vargyas-szurdokban található esztena megrongálásában, valamint egy autó felgyújtásában.  

A törvények betartatását akarja a falu

A polgármester hozzátette, hogy esténként fokozott rendőrségi és csendőrségi jelenlét van a faluban, de hangsúlyozta, hogy messze nem annyira feszült a hangulat, mint ahogy arról a sajtóban olvashatunk. A múlt héten Bukarestből érkezett roma jogvédelmi küldöttség, amelynek a tagjai Homoródalmáson találkoztak többek között a helyi roma közösség képviselőivel, a helyi tanács tagjaival, valamint a rendőrséggel. Tikosi László szerint a megbeszéléssel az volt a cél, hogy tisztázzák a nézeteltérések okait.

„A küldöttség tagjai etnikai konfliktus felől közelítették meg a helyzetet, amivel mi nem értettünk egyet. Elmondtuk, hogy nem roma-magyar ellentétről van szó, hiszen gyakran a romák között is verekedés tör ki. Itt arról van szó, hogy az emberek a törvények betartására vágynak, és sajnos ebben a faluban nagyrészt a romák azok, akik nem tartják be azokat. Tudni kell, hogy az elmúlt időszakban nagyon sok lopás, betörés történt Homoródalmáson. Ez pedig összegyűlt az emberekben, ez tehát ennek az egésznek a forrása, erre tett rá egy lapáttal a december végén elkövetett gyilkosság” – fejtette ki a polgármester.

Homoródalmásnak egyébként 1350 lakója van, ebből hozzávetőleg 200-250-en romák, akik a falu különböző részein élnek. A decemberi gyilkosság helyszínének környékén élnek tömbben, és a néhány héttel ezelőtti Vargyas-szurdoki incidens után ezen a helyen törték be romák házának ablakait.

Sokat tesznek azért, hogy minden jobb legyen

„Még a gyilkosság elkövetése előtt megfogalmazódott az igény a falu részéről, hogy polgárőrséget hozzunk létre. Teljesen jóindulattal indítottuk el, és a célja, hogyha valamelyik tag lopást, betörést lát, azt jelentse. Ez senkit nem hatalmaz fel arra, hogy önbíráskodjon, vagy bármilyen módon a helyszínen cselekedjen. Ez egyszerűen csak arról szól, hogy jelezzék a rendőrségek, ha láttak valamit, illetve, hogy tudjanak tanúskodni. A legutóbbi esettel kapcsolatban természetesen azt a nézőpontot próbálják erősíteni a kívülállók, hogy önbíráskodás történt. Ez spontán összejövetel volt, megtörtént” – állítja a polgármester. Megtudtuk tőle azt is, hogy minden utcában térfigyelő kamera működik.

„Ez egy csendes élhető közösség volt, és ez most is így van. Én azt mondtam, hogy ezeket a dolgokat helyre kell tenni, a megbékélés felé kell tartani, és azt látom, hogy az is következik. Almás mindig olyan község volt, amelyre nemcsak a helyiek, hanem a környékbeliek is büszkék voltak. Most, hogy megtörtént ez a gyilkosság, címlapra kerültünk, aztán jött ez a nézeteltérés a Vargyas-szurdokban, megint címlapon voltunk. És bármerre megyek, mindenki az itt történt eseményekről érdeklődik. Kicsit sajnálom, hogy ez van, mert nem azért vállaltam ezt a tisztséget, hogy ilyesmikkel foglalkozzak, hanem azért, hogy javítsunk a falun, annak arculatán” – mondta a polgármester, aki reméli, hogy az elmúlt félév eseményei nem bélyegzik meg a falut, hiszen Homoródalmáson sok jó dolog történik. Tavaly újították fel az unitárius templom környékét, nem rég épült meg az önkéntes tűzoltó alakulat új „székhelye” a polgármesteri hivatal udvarán, amelyet követően tűzoltóautó beszerzésére keresnek támogatást, lelátót építenének a futballpályán, sőt a templom szomszédságában található Gothárd-házat is felújítanák, amelynek a falu számára hasznos rendeltetést szánnának.

Eredményes a polgárőr egyesület munkája

A homoródalmási polgárőrök január elején kezdték meg a munkájukat. Létjogosultságát igazolja, hogy körülbelül 110 taggal működik, férfiak és nők egyaránt részt vesznek benne, és amióta „járőröznek”, azóta megszűntek a faluban elkövetett lopások. Godra Venczel, az egyesület alelnöke azt mondja, korábban olyan is történt, hogy egy hét alatt háromszor törtek be a házakba, amióta a polgárőrség működik, nem volt ilyen.

„Ez nem önbíráskodásról szól, hanem arról, hogy figyeljünk oda egymásra, és merem állítani, hogy amióta a polgárőr egyesület működik, nagyobb a közbiztonság” – jelentette ki a Maszolnak az alelnök.

Godra Attila, az alelnök 19 éves fia együtt érez a falu lakóival, barátaival, akiket sorra hallgat ki a rendőrség a Vargyas-szurdokban történt összetűzés miatt. Mint mondja, ő igazságtalannak tartja, hogy a roma férfi – aki gázspray-jel és egy szúró eszközzel támadt a fiatalokra, majd a kutyáit rájuk uszította, megsebesítve egyiküket – nyugodtan járhat traktorával a faluban, miközben a sértettek gyakorlatilag el sem hagyhatják otthonukat, mivel nem találkozhatnak az ügy más érintettjeivel.

„Én nem voltam akkor itthon, de úgy tudom, hogy a támadó roma juhásza segítséget kért a gázspray-től nem látó fiúk telefonján, akikért néhányan kisiettek és bevitték őket a sürgősségre. Ezután több mint 150 ember gyűlt össze a faluban. Közülük néhányan kimentek a helyszínre, és így végződött az ügy rongálással és a kocsi felgyújtásával” – mesélt a részletekről a fiú.

Godra Attila hozzátette, hogy a december végi gyilkosságot követően a falubeli idősek félelemben éltek, bezárkóztak, ha nem volt muszáj, nem mentek ki az utcára, hiszen egy hónapon át nem lehetett tudni, hogy ki a tettes. Godra Venczel elmondása szerint akkoriban az utcán járó, hajnali buszra siető emberek is láthatóan rettegve pillantottak maguk mögé minden apró zajra.

Baj van a rendőrség hozzáállásával  

Elindultunk a faluban, hogy megkérdezzünk egy-két járókelőt, hogy mit gondolnak, milyen most a hangulat a faluban. Sokat elárul arról, hogy mit gondolnak az emberek erről az egészről, ahogyan egyik kapun benyitva 73 éves asszony fogadott.

„Nem mondhatok semmit, én nem vétettem senkinek” – ezzel arra utalt, hogy sorozatos rendőrségi kihallgatások folynak a faluban. „Most a cigányok az urak, régen ez nem így volt. Amikor még csak a mieink éltek itt, azoktól nem kellett félnünk. De most ezek az ide telepedettek rosszfélék, nem tisztelnek semmit” – mondta, hozzátéve, hogy a közelben történt gyilkosság után ő is rettegésben élt, és most sem szívesen hagyja el az otthonát. „A kapun sem megyek inkább ki, hogy ne lássak, ne halljak semmit.”

Az utcán összefutottunk egy harmincas éveiben járó helyi fiatalemberrel, aki megerősítette azt, amit eddig elmondtak nekünk: a polgárőrség működésének köszönhetően nőtt a közbiztonság, ami körülbelül öt évvel ezelőtt romlott meg. Ekkor nőtt fel egy olyan roma generáció, amelyet már nem a faluban született romák neveltek. Hozzátette, a falu lakói elégedetlenek a rendőrség által végzett munkával. A sorozatos lopások után ugyanis nem büntettek meg senkit.

„A rendőrség azt mondja a legtöbb embernek, hogy nem nagy a kár, nincs amiért nyomozást indítani. Olyan, mintha a rendőrség a cigányokat védené. Nem lepett meg, ami a múltkor történt, betelt az embereknél a pohár, akik csak azt szeretnék, hogy minden ember tudja, hol a helye, mindenkire vonatkozzanak a törvények” – fejtette ki a helybéli férfi.

A falu lakói egyhangúlag a kettős mércére panaszkodnak. Többen elmondták, hogy tudomásuk szerint a felgyújtott autó a forgalomba sem volt bejegyezve, tulajdonosának pedig nincs is jogosítványa, mégis bátran vezethet a faluban, ellenben a szekereseket súlyos összegekkel bírságolják, ha nincs náluk személyi igazolvány. Arra is utaltak, hogy a rendőrség részéről egyfajta féltékenység figyelhető meg: nem nézik jó szemmel, hogy a polgárőrség tevékenysége óta nőtt a közbiztonság, és valójában nem a rendőrségnek köszönhető, hogy ma már nem kell a lakosoknak annyira félniük. Az is árulkodó, hogy a decemberi gyilkosság tettese után kutatva rátaláltak két börtön elől bujdosó bűnözőre – egyiküket gyilkosság, másikukat nemi erőszak miatt ítélték el –, akik a falubeliek elmondása szerint 7 éve éltek a faluban. A faluközösség ismerte őket látásból, a rendőrök is tudtak róluk, mégis csak ilyen hosszú idő után leplezték le őket. Számos betörés, lopás esetében is erős gyanú él bizonyos roma személyek ellen, mégsem igyekeznek a kihallgatásukkal.

A polgármester elzárkózott a rendőrség tevékenységének minősítése elől, de azt elárulta, hogy egy új rendőr kihelyezésével javulni látszik a helyzet.

Kapcsolódók

Kimaradt?