Felavatták a kibővített Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészeti Központot

Pénteken délben, az alapítvány fennállásának 25. évfordulóján avatták fel Válaszúton a Kallós Zoltán Múzeumot és Népművészeti Központot.

Balázs-Bécsi Gyöngyi, az alapítvány elnöke elmondta, őseink hagyatékát, népi kultúránk legszebb kincseit gyűjtötte össze Zoli bácsi, aki mindig tudta, a hagyomány őrzése a láng továbbadását jelenti.

Az eseményen bemutatták a Kallós Archívum lemezsorozat 24. darabját (Válaszúti népzene) és Csinta Samu az alapítvány negyedszázados munkásságáról szóló kötetét. Szép Gyula, az alapítvány egyik alapítója és alelnöke a lemezről elmondta, Kallós Zoltán első gyűjtőterületének darabjait mutatja be, kisebb népzenei monográfiaként értelmezhető, amelyben archaikus, de új stílusú dalok is megjelennek.

Csinta Samu könyvéről a muzikológus elmondta, hogy az író azokat az érzelmeket, ösztönöket bontotta ki, amelyeknek köszönhetően ma áll az alapítvány, a szórványkollégium. Végigjárta a fontos településeket, beszélgetett azokkal, akik tényezők voltak az alapítvány megalakulásánál. Csinta Samu kötetéről úgy fogalmazott, élete nagy ajándéka, hogy szembesülhetett azzal a gondoskodással, ami jellemzi az alapítvány munkáját.

Kallós Zoltán gyűjteményének újabb szintézisét láthatjuk a háromszáz négyzetméterrel kibővült múzeumban és központban – fogalmazott dr. Pozsony Ferenc. A néprajzkutató, az alapítvány kurátora rámutatott: Kallós tudatosan szelektált, fiatal néprajzosok ennek mentén több mint hatezer népi örökséget jegyeztek le.

A jövőben is támogatják az alapítványt és szórványkollégiumokat

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős magyarországi államtitkár kiemelte, az alapítvány működését a jövőben is támogatják, a mezőségi szórványoktatáshoz szükséges anyagi hátteret biztosítják – hangzott el. Az alapítvány százmillió forintot kapott tavaly, közel 56 millió forintot kap a válaszúti szórványkollégium idén, tavaly szintén hasonló összegben részesült.

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára emlékeztetett, Kodály, Bartók, Kallós Zoltán bizonyította, hogy a kárpát-medencei szellemi vagyon egységes. A magyar kormány az alaptörvényben is leszögezte, hogy felelősséget vállal minden magyar iránt, bárhol is éljenek – hangzott el. Az egységes népi kultúra támogatását a jövőben is támogatják.

Kelemen: Kallós Zoltán legyőzte a történelmet

Kallós élete tartalmazza a romániai magyarság elmúlt száz esztendejét – fogalmazott Kelemen Hunor. Az RMDSZ-elnök rámutatott: a néprajzkutató bebizonyította, hogy az alkotó emberek a legnehezebb időkben is ellenállnak, „Kallós Zoltán legyőzte a történelmet a munkájával, a kiállásával, azzal az életművel, amit ünneplünk”. Visszaemlékezett arra, Kallós a gyűjtése során mindenkinek megmutatta az értékeket, akik ellátogattak hozzá, az alapítvány, a múzeum sem jöhetett volna anélkül, hogy Zoli bácsi ne biztatta volna a mellé állókat.

Kallós Zoltán szintén felszólalt. A néprajzkutató elmondta, amilyen szeretettel gyűjtött, olyan szeretettel mutatja meg mindenkinek az értékeket. Nem ládában kell tartani ezeket, hanem kitenni, hogy mindenki lássa – fogalmazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?