Gyermeknevelési támogatás: a vártnál nagyobb változások jöhetnek

Nem csak korlátozná a gyermeknevelési támogatás (gyermekgondozási díj – gyed) felső összegét, de a juttatás kiszámítási módján is változtatna a munkaügyi minisztérium.

Erről Lia Olguța Vasilescu tárcavezető beszélt hétfőn újságírói kérdésre válaszolva a parlamentben. Közlése szerint jelenleg a törvénymódosítás három változatán is dolgoznak a minisztériumi szakértők. Főként arról folyik a vita, hogy mekkora legyen a támogatás felső összege.

Vasilescu leszögezte: továbbra is „az állam átverésének” tartja, hogy egyes igénylők bődületes összegű juttatásra jogosultak. Ezért a minisztérium nem csak a támogatások felső összegének megállapításán gondolkozik, hanem azt is fontolgatják, hogy a jövedelmüknek a jelenleginél kisebb hányadát kaphassák meg támogatásként a kismamák.

„Nem normális, hogy 16 százalékos adó után a jövedelem 85 százaléka járjon. Ez a rendszer kijátszható, az állam átverhető. (…) A juttatás összege továbbra is az adózott jövedelem bizonyos hányada lesz” – szögezte le a miniszter, de nem árult el részleteket arról, hogy a jelenlegi 85 százalék helyett jövedelmük mekkora hányadát kaphatják majd meg az igénylők gyermeknevelési támogatásként.

Vasilescu hangsúlyozta: nem ért egyet a gyermeknevelési szabadság jelenlegi időtartamának növelésével. Emlékeztetett, hogy több nyugati államban mindössze fél évig jogosultak a szülők ilyen jellegű juttatásokra. Közölte azt is, hogy a kormány csak az egységes bértörvény elfogadása után dönt  gyermeknevelési támogatás rendszerének módosításáról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?