Gyerekek lepték el a parlamentet

Körülbelül ezer gyerek látogatta meg szombat délig a nemzetközi gyermeknap alkalmával megnyitott bukaresti parlamenti palotát. 

A gyerekek meglátogathatták a képviselőház nagy gyűléstermét, az házelnök irodáját, valamint az I.C. Brătianu, az Al.I. Cuza, a Nicolae Iorga, a Nicolae Bălcescu, a Spiru Haret és az I.G. Duca termeket. 

A legtöbbjük nem hagyta ki az alkalmat, hogy egy fotót készítsen a nagyteremben, vagy az elnöki irodában. 

A gyerekek nagy részének nem sok elképzelése volt arról, hogy tulajdonképpen mit is csinálnak a politikusok, amikor dolgoznak, de javasolták többek között, hogy nagyobb pótlékokat adjanak, hogy ítéljék életfogytiglani börtönre a tolvajokat és foglakozzanak a rászorulókkal. 

A politikusi pálya nem szerepel az életcéljaik között, legtöbben orvosok, rendőrök, ügyvédek, vagy agrármérnökök szeretnének lenni. 

A gyerekek, a képviselőház elnöki "minőségében" aláírtak egy "határozatot", amelyben felhívják a szülők, tanárok és tanítók figyelmét, hogy ezután, "csak játék, mosoly és öröm" lehet a gyerekek osztályrésze. 

"A gyereknek végtelen vakációjuk lesz, a fagyi már a reggelihez jár, akármennyit játszhatnak, és akkor fekszenek le, amikor akarnak" - szögezi le a "határozat". 

A fővárosiakon kívül gyerekek érkeztek Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova és Teleorman megyékből is. 

A parlament kapuit 2007-ben nyitották meg először a nemzetközi gyermeknapon, azóta mintegy 25 ezer gyerek látogatott el a törvényhozásba. 

Kimaradt?