Tanügyminiszter: érettségizhessenek másképp a szakközépiskolások

Másként mérné fel az érettségin a műszaki szakközépiskolásokat a tanügyminiszter. Pavel Năstase a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, a szakközépiskolásoknak azokból a szaktantárgyakból kellene vizsgázniuk, amelyet tanulnak. 

Hozzátette, gondolkodik azon, hogy a most készülő új oktatási törvénybe már lehetőséget biztosítson a differenciált érettségire. Szerinte ezzel vonzóvá lehetne tenni a szakoktatást, így képezve a munkaerőpiac számára megfelelő szakembereket.

Nem megfelelő a román oktatási rendszer infrastruktúrája

Pavel Năstase tanügyminiszter azt is elmondta, hogy nem megfelelő az oktatási rendszer infrastruktúrája. 

"Minden reggel olvasom a sajtót, és mit látok? Hogy egyik helyen felborult egy iskolabusz, a másik helyen leszakadt az osztályterem mennyezete. Próbálom én ezeket a dolgokat orvosolni, de ez nagyrészt a helyi hatóságok feladata lenne. Ezek a mindennapi események bizonyítják, hogy nem megfelelő a román oktatási rendszer infrastruktúrája, nincsenek megfelelően felkészített pedagógusaink' - jelentette ki Năstase egy szakkonferencián. 

Az a célja, hogy normális körülményeket alakítson ki a tanügyben - mondta. 

Úgy véli: az átalakulásnak az emberekkel kell kezdődnie. 

"Ahhoz, hogy a rendszert megváltoztassuk, elsősorban mi, magunk kell megváltoznunk. Amikor azt mondom, hogy mi, akkor mindenkire gondolok, a minisztertől az iskolai portásig" - nyilatkozta Pavel Năstase. 

Úgy véli: idén az első számú prioritás a közoktatás. Hozzátette, szeretné, ha 2018-2019-ben megjelene az összes tankönyv az VI-VIII. osztály számára, 2019-2020-ban pedig az összes új tankönyv a középiskolások számára. 

Kifejtette: fontosnak tartja, hogy a tanárok visszanyerjék korábbi megbecsülésüket. 

Véleménye szerint a román oktatásnak vannak tartalékai. "Tanárokban, gyerekekben egyaránt van tartalék. Oda kell figyelnünk nemcsak a fogyatékkal élőkre, hanem azokra a tanulókra is, akik csúcsteljesítményre képesek" - mondta a miniszter. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?