Az önkormányzatok dönthetnek a helyi közigazgatásban dolgozók fizetéséről

A sepsiszentgyörgyi polgármester üdvözli, a szakszervezet ellenzi azt a tervezetet, hogy a helyi közigazgatásban dolgozók fizetési szintjét az önkormányzatok határozzák meg.

Az egységes bértörvény tervezetében szerepel, hogy a helyi és megyei közigazgatásban dolgozók bérének meghatározását az önkormányzatokra bízzák, amelyek egy megszabott alsó és felső határérték, azaz a minimálbér és a polgármesterek illetve megyei tanácselnökök fizetési szintje között szabhatják meg a polgármesteri hivatalok és megyei tanácsok alkalmazottainak bérét.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester csütörtökön kifejtette: mérsékelt optimizmussal követi az egységes bértörvény alakulását, hiszen előfordult már 2010-ben, hogy a parlament megszavazott egy bértörvényt, amit azóta sem alkalmaztak. A parlament előtt lévő törvénytervezetről jó véleménye van az elöljárónak, aki szerint a helyi pénzügyi autonómia irányába mutat, hogy végre nem Bukarestből mondja meg valaki, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál mekkora lehet például a jegyző fizetése.  A tervezett jogszabály lehetőséget biztosítanak az önkormányzatok számára, hogy megteremtse az arányt az elvégzett munka mennyisége, minősége, a felelősségvállalás és a bérezés között, mondta Antal Árpád.

A polgármester egy kimutatást is készített, miszerint a városházától 2008 óta 197 alkalmazott távozott és 188 személy érkezett. A legnagyobb ingadozás 2009 után történ, amikor életbe lépett a fizetésmegvonás, illetve életbe lépett a szabály, hogy csak minden 7 megüresedett állásra lehet egyet betölteni. Ez legyengítette az önkormányzatot, ami a szolgáltatások minőségében is érezhető volt, mondta Antal Árpád. Szerinte idén először billent pozitív irányba a mérleg és már több embert sikerült alkalmazni, mint ahányan távoztak. Most arra törekednek, hogy a városháza szolgáltatásainak minőségi javulását a lakosság is érezze.

A készülő bértörvény előírásával azonban elégedetlen a háromszéki köztisztviselőket képviselő Nova Vita Szakszervezet. Az érdekvédelmi szervezet elnöke, Ferencz Tibor szerint semmiképpen nem fogadják el, hogy a helyi tanácsok döntsenek a fizetésükről. „Ez túl szubjektív. A szép szemünkért, vagy milyen alapon kapjuk majd a fizetést?” – tette fel a kérdést a sepsiszentgyörgyi szakszervezeti vezető, aki emlékeztetett, hogy csütörtöktől Háromszéken mintegy 600 közalkalmazott japánsztrájkkal tiltakozik az egységes bértörvény előírásai miatt.

Antal Árpád megkapta a szakszervezet tiltakozó levelét. Rámutatott: korábban szinte mindig támogatta a szakszervezetet követeléseinek elérése érdekében, most viszont nem ért velük egyet. „Ha végre eljutunk oda, hogy megkapjuk a döntés szabadságát, nem mondhatjuk azt, hogy mégis Bukarest mondja meg, hogy kinek mekkora legyen a bére”, mondta az elöljáró.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?