Az eltűnt gyermekek nagy része önként szökik el otthonról

Egy eltűnt gyerek keresését soha nem hagyják abba a rendőrök, vannak olyan esetek is, hogy 20 év után találnak meg valakit - nyilatkozta Emil Gănţoi, az Országos rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársa. 

"Az év elején 313 eltűnt gyermek szerepelt az adatbázisunkban, március 31-én 271 gyerek volt eltűntnek nyilvánítva" - magyarázta a főfelügyelő az eltűnt gyerekek világnapja alkalmából szervezett sajtótájékoztatón. 

Mint mondta, az esetek nagy része tíz évnél is régebbi, ilyen helyzetekben az információhiány gátolja a nyomozást. 

"Vannak azonban olyan esetek, amelyeket 20 év után sikerül megoldani. Soha nem hagyjuk abba az eltűnt gyerekek keresését. Az új információk alapján újrakezdjük a nyomozásokat, a keresést, és sokszor sikerül beazonosítani az eltűnt személyt" - magyarázta Gănţoi. 

A rendőrség képviselője szerint az esetek 95 százalékában az eltűnt gyermekek önként mentek el, az ilyen ügyeket a legtöbbször az első 24 órában megoldják. 

"A megoldatlan ügyek általában olyan balesetekkel vagy eltűnésekkel kapcsolatosak, amelyek nyomán a gyerekek meghalnak, de elenyésző az ilyen esetek száma" - nyilatkozta Gănţoi. 

Diana Stănculeanu, a Mentsétek meg a gyerekeket egyesület programvezetője elmondta, az árvaházakban felnőtt gyerekek számára a szökés szinte rutinszerű, ilyenkor azonnal értesítik a hatóságokat. 

Az eltűnt gyerekekről minden év május 25-én emlékeznek meg világszerte. 

Május 25-ét 1983-ban, Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezésére nyilvánították az eltűnt gyermekek világnapjává az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?