Ismét illegális menekültek buktak le a román-magyar határon

Megszaporodtak a Magyarországra átszökni próbáló migránsok elfogásáról szóló hírek a román határrendészet honlapján: a héten már a harmadik ilyen csoport feltartóztatásáról számolt be a hatóság.

Az aradi határrendészet közleménye szerint csütörtök hajnalban egy, az illegális bevándorlás megfékezése érdekében végrehajtott művelet során hét, 24 és 37 év közötti, a határ felé közeledő etiópiai és eritreai állampolgárt fedeztek fel a nagylaki határrendészek egy mezőn, 500 méternyire a magyar határtól.

A migránsok kihallgatásuk során elmondták, hogy taxival érkeztek Nagylakra, és a schengeni övezetbe akartak eljutni – Magyarországon át valamelyik nyugat-európai országba. A határrendészet tiltott határátlépési kísérlet gyanújával kezdeményezett bűnvádi eljárást ellenük.

A héten ez már a második eset Arad megyében, hogy illegális bevándorlók nagyobb csoportját fogják el. Kedden hajnali fél kettőkor a Gyula–Gyulavarsánd határátkelő közelében fogtak el 14, Magyarországra a zöldhatáron keresztül átszökni próbáló szíriai és iraki állampolgárt.

Az MTI szerint idén már 358, Magyarországra átszökni próbáló migránst tartóztattak fel a román hatóságok. Tavaly egész évben 549, Romániából illegálisan távozni próbáló határsértőt fogott el a román határrendészet. Áprilisban több határsértőt (634) tartóztattak fel a román határrendészek a szerb–román határon, mint az első negyedévben (420), és az országba illegálisan belépett, elfogott migránsok száma már május elején meghaladta a tavalyi éves adatot. A román határrendészet eddig 1286 határsértő feltartóztatásáról számolt be, míg tavaly 1075, az országba illegálisan belépett külföldit fogtak el Románia határain.

Kapcsolódók

Kimaradt?