Roma-magyar konfliktus Hargita megyében: felszólította a prefektus a polgármestereket

Tegyenek megfelelő lépéseket arra, hogy megelőzzék az összetűzéseket a roma és a többségi közösség között - szólította fel szerdán Hargita megye prefektusa, Adrian Jean Andrei a megye polgármestereit. A prefektus annak kapcsán lépett, hogy az elmúlt időszakban több településen is feszültségek voltak a roma és a magyar közösségek között. 

A prefektus átiratban kérte az önkormányzati vezetőket, minden törvényes lehetőséget használjanak ki annak érdekében, hogy biztosítani tudják az állampolgárok jogainak és szabadságának tiszteletben tartását. 

"Azért léptem az ügyben, mert az elmúlt időszakban bizonyos településeken a polgármesterek - akik a román állam képviselői - nem kezelték megfelelőképpen a feszült helyzeteket" - mondta a prefektus. 

Adrian Jean Andrei hozzátette, az ilyen tettek kivizsgálásában illetékes hatóságok teszik a dolgukat, azonban "a polgármesternek alapvető szerepe van abban, hogy megelőzze az erőszakos cselekedeteket, főleg ha csoportosan követik el ezeket". 

Az elmúlt időszakban Hargita megye egyes településein több alkalommal is feszültségek alakultak ki a roma és a magyar közösségek közt. 

Április végén Gyergyószentmiklóson több lakos felgyújtotta a romák házait, felháborodásukat a romák által sorozatosan elkövetett bűncselekmények váltották ki. 

A rendőrség közbiztonsági területeket jelölt ki Gyergyószentmiklóson és azokon a településeken, ahol feszültség van az ott élő közösségek közt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?