30 nagykövetség, valamint több EP-képviselő is kiállt a romániai melegek mellett

Harminc nagykövetség, az Európai Bizottság képviselője, illetve a 33 EP-képviselő biztosította támogatásáról a romániai LGBT-közösséget (leszbikusok, meleg férfiak, biszexuálisok, transzneműek).

A nagykövetségek közös állásfoglalásukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a nemzetközi jog tiltja, hogy bárkit is diszkrimináljanak szexuális orientációja miatt, az emberi jogok egyetemes nyilatkozata pedig kimondja, hogy minden ember egyenlő. "Éppen az alapértékek iránti tisztelet kötelezi a kormányokat arra, hogy óvják az erőszak és a diszkriminációval szemben állampolgáraikat, és hogy biztosítsanak mindenki számára egyenlő esélyeket" - olvasható az állásfoglalásban.

A homofóbia elleni világnapon, szerdán 33 EP-képviselő is levélben üzent a román kormánynak, illetve a pártok vezetőinek, köztük Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek, hogy ne támogassák a népszavazás kiírását a család alkotmányos meghatározásáról.

Emlékeztetnek, hogy az alkotmánymódosító javaslat sérti nemcsak a melegeket, hanem az úgynevezett vadházasságban élőket, a gyermekét egyedül nevelő szülőket is.

Rámutatnak, hogy a hátrányosan megkülönböztetett párok és családok jelenleg is egy sor alapjogtól esnek el, nem érvényesek rájuk a családi otthon védelméről szóló jogok, nem vehetik magukhoz az elhunyt élettárs gyermekét, megtagadhatják tőlük a látogatás jogát a kórházakban, nem örökölhetnek, az elismerés hiányát pedig főleg az érintett gyermekek szenvedik el.

Mint arról már korábban is beszámoltunk, a képviselőház nagy többséggel bólintott rá arra az alkotmánymódosító kezdeményezésre, amely a családot a következőképpen határozná meg: "A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket".

Szombaton Bukarestben tartják a sokszínűség menetét, amelyen a visszajelzések szerint többen lesznek, mint az előző években.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?