Székelyföldön a gyermekek nevelik környezettudatosságra a szülőket

Iskolások taníthatják szüleiket és nagyszüleiket a szelektív hulladékgyűjtésre az ország 15 megyéjében – köztük Hargita, Kovászna és Maros megyében – az EcoAtitudine nevű környezettudatosságra nevelő kampány keretében. Hargita megyében csütörtök reggel Balánbányán indult el a kampánykaraván.

A 2010 óta minden évben meghirdetett EcoAtitudine jóvoltából eddig 450 tonna hulladékot gyűjtöttek szelektíven az országban, és ez a mennyiség látványosan gyarapodhat, amennyiben a fordított irányú nevelés modellje ezúttal is beválik: a gyermekek az iskolában tanultakra okítják a szüleiket és nagyszüleiket, és őket is bevonják a gyűjtésbe, hiszen a legeredményesebb iskolákat díjazni fogják.

Díjban részesülnek azok a „környezeti diákügynökök” és vezetőtanáraik is, akik fényképet küldenek be illegális szemétlerakásokról, nyilvánosságra hozzák a helyszíneket, esetleg leleplezik magukat a természetet károsító személyeket is.

A 0–8. osztályos tanulók a háztartásokat felkeresve tájékoztatják a közösséget a projektről, és kétfajta „egyenzsákba” papírt, pillepalackot, kartont és alumíniumdobozt, illetve üveget gyűjthetnek. A helyi hulladékgazdálkodási ponton lemérik a begyűjtött hulladék súlyát, így versenyeztetik az iskolákat.

Hargita és Maros megyéből 10–10, Kovászna megyéből 11 település egy-egy iskolája nevezett be. A kampánykaraván Terrával, a kabalafigurával sorra felkeresi a benevezett iskolákat, és tájékoztató anyagokkal látja el a tanulókat, tanítókat, tanárokat.

A gyűjtés október végéig tart, a legjobb iskolákat és diákokat novemberben díjazzák. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?