Hivatalos: június másodika munkaszüneti nap lesz

FRISSÍTVE: Június 2-a munkaszüneti nap lesz a közalkalmazottak számára, ezt a napot pedig június 10-én egy nap alatt, vagy június 16-áig a munkaidő meghosszabbításával kell bepótolni – döntötte el csütörtöki ülésén a kormány.

A kormányhatározat nem érvényes a folyamatos üzemben működő szolgáltatásokat biztosító közalkalmazottak munkarendjére, valamint azokra a bírákra és ügyészekre, akiknek június 2-ra kitűzött tárgyalásuk van. 

Mint ismert, idéntől a nemzetközi gyermeknap hivatalos munkaszüneti nap Romániában. Június elseje csütörtöki napra esik. Ugyanakkor ugyanazon a hétvégén van a katolikus és az ortodox pünkösd is, tehát június 5-e (az ünnep másodnapja) is hivatalos munkaszüneti nap lesz.

A kormány csütörtökön a gyermeknap és a pünkösd közé ékelődő pénteket (június 2-át) munkaszüneti nappá nyilvánítja, így a közalkalmazottakra és a diákokra egy ötnapos (június 1-5.) minivakáció vár a következő hónap elején.

A kieső munka- és iskolai napot később pótolni kell. Ugyanakkor elképzelhető, hogy – szintén az addigi tapasztalatokból kiindulva – nagyon sok magánvállalkozás is „elengedi” alkalmazottait június második, így nekik is „szuperhosszú” hétvégében lehet részük.

Kapcsolódók

Kimaradt?